Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι ΗΠΑ

Σενάρια για μεγαλύτερη σε ισχύ και διάρκεια επίθεση στη Συρία

kerry 1Το Πεντάγωνο προετοιμάζει επιθέσεις στη Συρία μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ” ό,τι προβλεπόταν αρχικά, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές του Πενταγώνου, σχεδιάζεται ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν επιθέσεις σε στόχους που δεν καταστράφηκαν ή δεν επλήγησαν κατά την πρώτη επίθεση.

Δυο αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε μια διευρυμένη λίστα στόχων για να συμπεριλάβει «πολύ περισσότερους» από την αρχική λίστα των περίπου 50 στόχων.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου σχεδιάζουν τη συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών και των πέντε αντιτορπιλλικών που περιπολούν τώρα στην ανατολική Μεσόγειο και τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους Κρουζ και πυραύλους αέρος-εδάφους.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να στραφούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα ψήφισμα για τη Συρία, μετά την παράδοση της έκθεσης των επιθεωρητών του Οργανισμού, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Όπως είπε, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμη κάποια απόφαση για το ζήτημα. Ο ίδιος ο Ομπάμα πάντως έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να βρει υποστηρικτές στα σχέδια του να επέμβει στη Συρία.

Έχει παρουσιάσει 13 βίντεο στα οποία φέρονται ότι απεικονίζονται τα θύματα της επίθεσης στη Δαμασκό σε ομάδα γερουσιαστών, ως πειστήρια για την ανάγκη ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε έξι παρουσιαστές τηλεοπτικών δικτύων, οι οποίες θα προβληθούν στη βραδινή ειδησεογραφική ζώνη των σταθμών και την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.

Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη ως προς την ανάγκη μιας επίθεσης όπως την παρουσιάζουν οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες της Δύσης.

Το Σάββατο η ΕΕ σε ανακοίνωσή της μετά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Βίλνιους τόνισε ότι πρέπει να δημοσιευτεί πρώτα η έκθεση του ΟΗΕ παρότι ουσιαστικά επέρριψε και αυτή ευθύνες στον Άσαντ, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμε πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι για την επίθεση ευθύνεται το συριακό καθεστώς.

Την άμεση επέμβαση στη Συρία ζήτησαν το Σάββατο οι χώρες του Κόλπου χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά «τύραννο» τον Άσαντ.

Η Βρετανία πάντως, που δεν θα συμμετάσχει τελικά σε κάποια επέμβαση κάτω από τις πιέσεις του Κοινοβουλίου, παρότι η κυβέρνηση κατηγόρησε ανοιχτά το καθεστώς Άσαντ, επιμένει ότι πρέπει να αναληφθεί στρατιωτική δράση στη Συρία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε στο BBC ότι «η αδράνεια έχει μεγαλύτερους κινδύνους από τη δράση. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος πρέπει ν” αντιδράσει στη χρήση χημικών όπλων. Ο κίνδυνος αυτός ξεπερνά το θέμα της Συρίας», και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «εκτός και αν οι συνθήκες αλλάξουν ριζικά» δεν προβλέπει νέα ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

«Πήραμε μαθήματα από το Ιράκ. Να είστε βέβαιοι ότι δεν επιδιώκουμε εμπλοκή σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή», είπε ο  Χέιγκ.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, ο οποίος θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Λονδίνο με τον Τζον Κέρι, εκτίμησε πως οι δισταγμοί της κοινής γνώμης στη Δύση εξηγούνται κυρίως από το γεγονός ότι «και οι δυο πλευρές έχουν προβεί σε φοβερές πράξεις».

Διερωτήθηκε ακόμη «πώς η Συρία θα μπορέσει να είναι ενωμένη στο μέλλον υπό τον πρόεδρο “Ασαντ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για περισσότερους από 100.000 νεκρούς, για τρομερά βασανιστήρια και παραβιάσεις». «Όμως, αυτό είναι θέμα των Σύρων να το αποφασίσουν», πρόσθεσε.

 Bild: Πιθανή η χρήση χημικών χωρίς την άδεια του Άσαντ

Οι συριακές δυνάμεις ενδέχεται να έκαναν χρήση χημικών χωρίς την προσωπική άδεια του προέδρου Ασαντ, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής Bild am Sonntag, η οποία επικαλείται τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύροι στρατιωτικοί διοικητές ζητούν τους τελευταίους 4,5 μήνες την άδεια να κάνουν χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με μηνύματα μέσω ασυρμάτου που εντόπισαν γερμανοί πράκτορες, αλλά πάντα τους το αρνούντο, γράφει η εφημερίδα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By