Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με τρένο στο Χάρκοβο μεταφέρονται οι 282 σοροί

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί  282 από τους 298 επιβαίνοντες του Μπόινγκ 777

oukrania

Το ειδικό τρένο που μεταφέρει τις 282 σορούς που περισυλλέγησαν από το σημείο της συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους αναχώρησε το απόγευμα  από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τορέζ, η οποία ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Η αμαξοστοιχία έχει ως τελικό προορισμό το Χάρκοβο, πόλη που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Εκεί τα πτώματα θα εξεταστούν και θα αναγνωριστούν, προτού να παραδοθούν στις οικογένειές τους.

Η αναχώρηση του τρένου καθυστέρησε, καθώς οι αντάρτες ζητούσαν να συνοδεύεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες και όχι από ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με έναν ηγέτη των ανταρτών έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 282 από τους 298 επιβαίνοντες στο Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι το τρένο θα πάει στο Χάρκοβο και από εκεί τα πτώματα θα μεταφερθούν στην Ολλανδία.

Συμφώνησαν Μαλαισία και ρώσοι αυτονομιστές για έρευνες στο σημείο συντριβής

oukrania

Τα δύο «μαύρα» κουτιά του Boeing 777 που συνετρίβη στην Ουκρανία θα παραδοθούν στη Μαλαισία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ. Στο Χάρκοβο και από εκεί στην Ολλανδία μεταφέρονται οι 282 σοροί που έχουν περισυλλέγει από το σημείο της συντριβής συμφωνήθηκε με τους φιλορώσους αποσχιστές.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Μαλαίσιος πρωθυπουργός Νατζίμπ Ράζακ η κυβέρνηση της Μαλαισίας κατέληξε σε συμφωνία με τον Αλεξάντερ Μποροντάι, τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, για να περισυλλεχθούν τα πτώματα από τη συντριβή του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines.

Σύμφωνα με τον Ράζακ, επετεύχθη επίσης συμφωνία για την παράδοση των δύο «μαύρων» κουτιών του αεροσκάφους σε μια ομάδα Μαλαίσιων ειδικών ενώ οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στην Ολλανδία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κουάλα Λουμπούρ ο πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαίωσε ότι οι ανεξάρτητοι διεθνείς εμπειρογνώμονες έχουν λάβει εγγυήσεις για ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, ώστε να ξεκινήσουν την έρευνά τους.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

«Κάτω από δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να συζητήσουμε τα προβλήματα που αφορούσαν όλους μας δηλαδή η διασφάλιση σημαντικών στοιχείων από το σημείο του δυστυχήματος, τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας και πάνω απ΄ όλα να περισυλλέγουν όλες οι σοροί αυτών που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος» δήλωσε ο Ραζάκ.

By