Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με 154 για ακίνητα, πλειστηριασμούς, προϋπολογισμό

Μετά την πρόταση μομφής και την «απώλεια» της Τζάκρη, η κυβέρνηση έχει πολλά αγκάθια μέχρι το νέο έτος

fosphotos.com
fosphotos.com

Μείον μία πολύτιμη ψήφο μετρά η κυβέρνηση μετά το «ναι» της Θεοδώρας Τζάκρη στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαγραφή της με… ταχύτητα φωτός από το ΠΑΣΟΚ.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπάθησε με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει την ηρωική έξοδο της πρώην υφυπουργού, προτάσσοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την κυβερνητική πλειοψηφία. Γεγονός είναι όμως επίσης ότι πλέον έχει απομείνει με 154 βουλευτές, ενώ απομένουν κρίσιμες μάχες μέχρι το νέο έτος.

Προς απογοήτευση του Μεγάρου Μαξίμου κανείς από τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν έσπευσε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ακόμη και όσοι «φλερτάρουν» με την ιδέα της συμπόρευσης.  Πάντως στο κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθούν να ελπίζουν ότι στο μέλλον θα επιστρέψουν ορισμένοι προερχόμενοι από τη Ν.Δ στο γαλάζιο «μαντρί», όπως και στο ΠΑΣΟΚ ευελπιστούν στην απορρόφηση διαφωνούντων από τη ΔΗΜΑΡ. Η απουσία του Νικήτα Κακλαμάνη ήταν απολύτως δικαιολογημένη για λόγους υγείας, δείχνει όμως πως σε μία τόσο μικρή πλειοψηφία ο απρόβλεπτος ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να είναι καθοριστικός.  Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει δικαίωμα να υποβάλει νέα πρόταση μομφής για έξι μήνες, η εμπιστοσύνη της Βουλής στην κυβέρνηση όμως θα δοκιμαστεί σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις μέχρι την ανάπαυλα των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος υφίσταται λίφτινγκ εδώ και δύο εβδομάδες, μετά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι και χθες στους διαδρόμους της Βουλής επαναλάμβαναν ότι η ψήφος τους δεν αποτελεί «λευκή επιταγή». Οι διαρροές από τη συζήτηση με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών προκαλούν νέα αναστάτωση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων, που αναμένουν να δουν την τελική διατύπωση στη ρύθμιση που πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Χαρακτήρα νέας ψήφου εμπιστοσύνης θα έχει φυσικά και η ψήφιση του προϋπολογισμού στα τέλη Νοεμβρίου, στην οποία αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By