Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Με 50 εκατ. ευρώ συμμετέχει η ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν διατεθεί σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα πρώτα χρήματα

greece-money-austerity-measures.si

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν διατεθεί σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα πρώτα χρήματα από το δεύτερο «υποταμείο» του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Αυτό αναφέρθηκε σήμερα στην εκδήλωση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την Ελληνική Δημοκρατία, σχετικά με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Όπως ανακοινώθηκε η ΕΤΕπ θα συμβάλει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με 50 εκατ. ευρώ ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και με Γαλλικό Επενδυτικό Ταμείο, τη Γαλλική Τράπεζα Παρακαταθηκών και Δανείων και με ιδιώτες για τη συμμετοχή και νέων κεφαλαίων στο ίδιο ταμείο.

Στόχος του Ταμείου είναι να προάγει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την απασχόληση μέσω της παροχής μεσομακροπρόθεσμων πιστώσεων και ιδίων κεφαλαίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) καθώς και σε μικρού μεγέθους έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Τη συμφωνία υπέγραψαν από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και από την πλευρά του Ομίλου ΕΤΕπ ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι τα κονδύλια δεν είναι πολύ υψηλά, αλλά μπορούν να προσεγγίσουν πολύ περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και επανέλαβε τη σημασία της αποκατάστασης της ρευστότητας για την πορεία προς την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ, οποίος σημειώνεται ότι επισκέπτεται την Ελλάδα για τέταρτη φορά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε πρόσθετη στήριξη στις ελληνικές ΜΜΕ μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, εφόσον η ΕΤΕπ αξιολογήσει θετικά το επιχειρηματικό σχέδιο του Ταμείου, μόλις το λάβει από τις ελληνικές αρχές». Ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα νέα προγράμματα που ετοιμάζει η ΕΤΕπ σημείωσε ότι πολλοί επιχειρηματίες πλησιάζουν τον ίδιο και στελέχη της τράπεζας και δηλώνουν ότι επειδή η επιχείρηση τους είναι πολύ μικρή δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα που εξαγγέλλονται. Γι αυτό, είπε ο ίδιος, ήδη έχει ανοίξει μία συζήτηση ώστε να διαμορφωθούν προγράμματα που απευθύνονται σε ακόμη μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις.

By