Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μηλιός: Στις 500.000 ευρώ το όριο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία

«Θα έχουμε ένα έσοδο τρία δισ. από τις ανείσπρακτες υποθέσεις»

milios2

Να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και να προχωρήσει στη θέσπιση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος, Γιάννη Μηλιό, το όριο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι στις 500.000 ευρώ.

«Λέμε χονδρικά για την επαναφορά του παλαιού συστήματος, το οποίο προσδιόριζε τις 500.000 ευρώ ως μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αλλάζουν, όμως, τα πράγματα σημαντικά και εμείς είπαμε δύο πράγματα: πρώτον, ότι δεν μπορούν να φορολογούνται οι πολίτες σε τιμές άλλες από αυτές τις αγοράς και δεύτερον, ότι υπολογίζουμε μια απώλεια στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, περίπου στα δύο δισ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Μηλιός, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM».

Και συνέχισε: «Πρέπει να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, όμως, ως ένας νόμος άδικος. Αυτή είναι η τάξη μεγέθους που σκεπτόμαστε ως μεγάλη ακίνητη περιουσία. Είναι πολλοί πάνω από αυτό το όριο, και νοικοκυριά πάνω από τις 600.000 ευρώ με τις σημερινές τιμές. Όχι (σ.σ. δεν είμαστε χώρα πλουσίων), αλλά οι μεγάλες και μεσαίες τάξεις αποταμίευαν μέσω της ακίνητης περιουσίας. Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης και αυτό εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση».

Όσο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σχολίασε: «Λέμε ότι θα έχουμε ένα έσοδο τρία δισ. από τις ανείσπρακτες υποθέσεις, από αυτά που έχουν βεβαιωθεί και λέμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ότι μπορούν να εισπραχθούν από τον πρώτο κιόλας χρόνο τρία δισ. και από την πάταξη της φοροδιαφυγής εκτιμώ ότι μπορούν να εισπραχθούν και πέντε δισ., αλλά λέμε τελικά τρία δισ.».

 

By