Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μηνύματα κατά της λιτότητας σε Γαλλία και Ιταλία

Συλλήψεις από τις αρχές και στις δύο χώρες

Rome2-1024x696

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν σήμερα σε Παρίσι και Ρώμη κατά των μέτρων λιτότητας και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθούν οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας.

Στην Ρώμη, οι συγκεντρωμένοι έβαλαν στο στόχαστρο τους τον 39χρονο πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τα σχέδια του να αλλάξει την εργατική νομοθεσία διευκολύοντας τις απολύσεις. «Το πρόβλημα με την κυβέρνηση του είναι ότι από τότε που ανέλαβε την εξουσία, παρότι υποτίθεται ότι έχει αριστερή κατεύθυνση, ακολουθεί δεξιές πολιτικές» είπε ο 23χρονος Φεντερίκο Μπικέρνι, απόφοιτος από την Μόντενα, εργαζόμενος με σύμβαση περιορισμένου χρόνου. Στο περιθώριο της διαδήλωσης σημειώθηκαν συγκρούσεις έξω από το υπουργείο βιομηχανίας μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και ομάδας νεαρών. Οι αστυνομικοί επετέθησαν με γκλομπς, οι νεαροί απάντησαν με πέτρες και  κροτίδες, μια εκ των οποίων εξερράγη στα χέρια διαδηλωτή τραυματίζοντας τον σοβαρά. Έγιναν έξι συλλήψεις.

Στο Παρίσι, το κεντρικό σύνθημα στα πλακάτ ήταν «Ολαντ φθάνει!» με τους διαδηλωτές να επιτίθενται στον Πρόεδρο της χώρας κατηγορώντας τον ότι πρά το γεγονός ότι δηλώνει «αριστερός» υποστηρίζει τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι 100.000 συμμετείχαν στην πορεία, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τα νέα φορολογικά μέτρα και τις περικοπές που ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς την περασμένη Τρίτη, υποσχόμενος να μειώσει το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, στο πλαίσιο της φιλικής προς τις επιχειρήσεις πολιτικής που εγκαινίασε ο Πρόεδρος Φρνσουά Ολάντ στις αρχές του χρόνου.

By