Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης: Σκληρότερο μνημόνιο ή δραχμή αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Είτε η χώρα θα αποταθεί ικέτις στους πιστωτές της για ένα ακόμα σκληρότερο Μνημόνιο είτε θα επιστρέψει στη δραχμή προς μεγάλη ικανοποίηση του κ. Λαφαζάνη, το προφίλ του οποίου ενδεχομένως να κοσμεί το νέο χιλιάρικο».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την έντονη εκλογολογία με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Στόχος δεν είναι να αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές. Στόχος είναι να αποδείξουμε ότι υπάρχουν σπουδαίοι Έλληνες και Ελληνίδες, όχι κατ’ ανάγκη από το χώρο της πολιτικής, οι οποίοι μπορούν να συνθέσουν και να ενώσουν», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο υπουργός εκφράζει την επιθυμία του να γίνει η εκλογή του ΠτΔ στην «επόμενη ψηφοφορία της Βουλής, με τη στήριξη 200 βουλευτών» και υπογραμμίζει ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο.

«Νέο Μνημόνιο, όπως το γνωρίζαμε, δεν πρόκειται να υπάρξει. Τώρα για το ζήτημα της προληπτικής χρηματοδότησης σας απαντάω ευθέως ότι αυτή ενδεχομένως να είναι απαραίτητη ως ένα ενδιάμεσο στάδιο μέχρι να ομαλοποιηθεί πλήρως η πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την κρίση. Είναι προφανώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2012, χάρη στις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού«.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι παρά την ανοδική πορεία της οικονομίας, η χώρα δεν είναι ακόμη έτοιμη να κινηθεί ελεύθερα λόγω της καχυποψίας των αγορών.

«Όμως, δεν έχει ακόμη τις αντοχές που απαιτεί μια αγορά καχύποπτη και πάνω από όλα ευαίσθητη στην παραμικρή αλλαγή πολιτικών και οικονομικών δεδομένων. Το ότι βγήκαμε από το νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τρέξουμε και μαραθώνιο«, λέει και συνεχίζει: «Ούτε μου δημιουργεί κάποιο πρόβλημα η σύνδεση μιας προληπτικής χρηματοδότησης με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, που, ούτως ή άλλως, η πλειονότητα των πολιτών συμφωνεί ότι πρέπει να γίνουν. Μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, επιτέλους, κτήμα του πολιτικού συστήματος και να υλοποιούνται επειδή εμείς τις θέλουμε και όχι επειδή κάποιοι άλλοι μας τις επιβάλλουν«.

Ακόμη ο υπουργός διερωτάται σε ποια δεδομένα στηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας για διαγραφή του χρέους δηλώνοντας: «Και κάτι ακόμα για αυτούς που φαντασιώνονται διαγραφές χρέους και άλλες τέτοιες ανοησίες. Αν σήμερα οι αγορές κλείνουν για την Ελλάδα με τέτοια ευκολία, τι θα συμβεί αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές;

Και πώς τότε θα χρηματοδοτηθεί η χώρα; Γιατί τότε δύο επιλογές υπάρχουν. Είτε η χώρα θα αποταθεί ικέτις στους πιστωτές της για ένα ακόμα σκληρότερο Μνημόνιο είτε θα επιστρέψει στη δραχμή προς μεγάλη ικανοποίηση του κ. Λαφαζάνη, το προφίλ του οποίου ενδεχομένως να κοσμεί το νέο χιλιάρικο«.

By