Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μηχανισμός αντιμετώπισης επιπτώσεων από ενδεχόμενο εμπάργκο στο φυσικό άεριο

Μανιάτης: H Αθήνα έχει ήδη καταστρώσει σχέδια για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

naturalgas

Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης, που θα έχει «χρήματα μέσα», για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης διακοπής ή περιορισμού της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία ζητά η Ελλάδα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Στόχος του μηχανισμού θα είναι να «συνδέει» τυχόν ελλείψεις σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που θα αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κράτη που δεν πλήττονται από την κρίση και έχουν απόθεμα αερίου.

Παράλληλα, η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία ενός κοινοτικού ταμείου που θα αποζημιώνει τα κράτη-μέλη που θα παραχωρούν το πλεόνασμά τους, το οποίο διαφορετικά θα πωλούσαν σε πολύ καλύτερες τιμές στις αγορές τις Ασίας.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε πως το 66% του αερίου που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία, με 17% να προέρχεται από την Τουρκία και ακόμα 17% από την Αλγερία. Τόνισε πως σε άλλες ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ο βαθμός εξάρτησης από το ρωσικό γκάζι που περνά από ουκρανικούς αγωγούς ανέρχεται στο 100%.

Ο υπουργός Ενέργειας επισήμανε πως δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί το οικονομικό πλήγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει στην Ελλάδα μία ενεργειακή κρίση Ευρώπης-Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία.

Προσέθεσε πάντως πως η Αθήνα έχει ήδη καταστρώσει σχέδια για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, με προτεραιότητα να δίνεται στη διασφάλιση της παροχής αερίου στους ευάλωτους καταναλωτές και ιδρύματα όπως τα νοσοκομεία.

Επιπλέον, επισήμανε πως σε περίπτωση κρίσης η Ελλάδα θα κληθεί να βοηθήσει χώρες όπως η Βουλγαρία, που δεν έχουν τις υποδομές για την αποθήκευση LNG. Η Ελλάδα διαθέτει τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Η ελληνική πρόταση έρχεται τη στιγμή που η Ε.Ε. ανησυχεί για τη σταθερή ροή ρωσικού φυσικού αέριου προς την Ευρώπη, αφότου η ουκρανική Βουλή πέρασε νόμο που της επιτρέπει να απαγορεύσει τη μεταφορά αεριού του ρωσικού κολοσσού Gazprom μέσω των αγωγών της.

Η απαγόρευση δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Περίπου το 15% των ετήσιων αναγκών της Ε.Ε. σε αέριο περνούν μέσω των ουκρανικών αγωγών.

Το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών κορυφής μεταξύ Ε.Ε., Ρωσίας και Ουκρανίας στις 26 Αυγούστου στο Μινσκ.

By