Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη «made in Greece»

Η Ελλάδα μαζί με 6 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες ξεκινούν πρόγραμμα για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών για στρατιωτική χρήση (drone)

Drone_us800

Δυναμική είσοδο στην αγορά των drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών για στρατιωτική χρήση) μπαίνει η Ευρώπη, προκαλώντας έτσι την απόλυτη κυριαρχία των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο πεδίο αυτό.
Συνολικά, επτά ευρωπαϊκές μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα συμφώνησαν την Τρίτη να ξεκινήσουν πρόγραμμα για την κατασκευή dones.

Όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας ανέλαβε να καθορίσει τις στρατιωτικές προδιαγραφές για τα αεροσκάφη με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας «γενιάς ευρωπαϊκών drone» εντός δέκα ετών.

Το ευρωπαϊκό κλαμπ των drone

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι έχουν μείνει πίσω σε έναν τομέα που πιστεύεται ότι θα καθορίσει το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας. Τον Ιούνιο, τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες αμυντικών συστημάτων –η κοινοπραξία EADS, η ιταλική Finmeccanica και η γαλλική Dassault– κάλεσαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ζητήσουν τη συνδρομή τους.

Το «ευρωπαϊκό κλαμπ» των drone σχηματίστηκε έπειτα από συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες. Τα πρώτα μέλη είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ισπανία. Στην ομάδα θα μπορεί ωστόσο να συμμετάσχει οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ χρησιμοποιεί drones ή σκοπεύει να το κάνει εντός πέντε ετών.

Στη διάρκεια της πρόσφατης στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι, η Γαλλία βασίστηκε σε αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ιπτάμενα τάνκερ. Εισαγόμενα drone, όπως το ισραηλινό Heron 1, χρησιμοποιεί και η Γερμανία σε αναγνωριστικές αποστολές στο Αφγανιστάν.

Ήδη από πέρυσι, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει ότι το Βερολίνο θα συνεργαζόταν με το Παρίσι προκειμένου να «κλείσει το κενό» που χωρίζει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By