Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μικρότερο το τρίτο πακέτο βοήθειας

 

«Πολύ πιο περιορισμένο» σε σχέση με τα δύο προηγούμενα θα είναι το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δηλώνει σε νέα συνέντευξη του ο Σόιμπλε.

fosphotos
fosphotos

Το ελληνικό ζήτημα αναδεικνύεται πλέον σε μείζον πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ένα ακριβώς μήνα πριν τις γερμανικές εκλογές. Μετά τη δήλωση του περί νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε σήμερα Παρασκευή με συνέντευξη του στην εφημερίδα Handelsblatt να διαβεβαιώσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι το τρίτο πακέτο θα είναι πολύ μικρότερο από τα προηγούμενα.

«Προβλέπουμε επιπλέον βοήθεια με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και έχοντας κατά νου ότι θα πρόκειται για ποσά πολύ πιο περιορισμένα από ό,τι μέχρι τώρα», δήλωσε ο κ.Σόιμπλε, ο οποίος με τη δήλωση του πως η Ευρωζώνη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα και πέραν του 2014 απέκλινε από την επίσημη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης, που παρέπεμπε τις αποφάσεις στην άνοιξη του 2014 και προκάλεσε αναταράξεις στην προεκλογική περίοδο.

«Δεν θέλω να με κατηγορήσουν μετά τις εκλογές ότι δεν είχα πει την αλήθεια από πριν. Για αυτό είμαι ευχαριστημένο,ς που το ευρύ κοινό έχει πλέον καταλάβει καλά αυτό που λέω και ξαναλέω από το 2012: Την επόμενη χρονιά θα πρέπει να εξετάσουμε νέα μέτρα για την Ελλάδα», είπε στη Handelsblatt, επαναλαμβάνοντας την προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις δηλώσεις του.

Η ελληνική υπόθεση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης Μέρκελ, όπως επισήμανε χθες η Deutsche Welle, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες έχοντας να αντιμετωπίσουν την άτρωτη στο εσωτερικό πεδίο λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης καγκελάριο, εστιάζουν στη διάσωση της Ελλάδας και επενδύουν στην άποψη στην οποία τόσο επένδυσε κομματικά η κ.Μέρκελ τα προηγουμενα χρόνια ότι οι Γερμανοί πολίτες πληρώνουν για την Ελλάδα. Προσπαθώντας ακριβώς να καθησυχάσει τους Γερμανούς πως δεν επίκειται νέο κούρεμα, το οποίο αυτή τη φορά θα αφορούσε τα κράτη και όχι τους ιδιώτες δανειστές, ο κ.Σόιμπλε έσπευσε να κάνει τις δηλώσεις περί τρίτου μνημονίου, οι οποίες όμως προκάλεσαν αίσθηση και συνεχίζουν να αποτελούν θέμα συζήτησης στη Γερμανία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By