Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μιχελάκης: Ειδικό σήμα στους παιδότοπους, αλλιώς θα σφραγίζονται

«Το σήμα είναι απαραίτητο για να ξέρει ο κάθε γονιός ότι ο χώρος που πάει το παιδί του είναι πιστοποιημένος» τόνισε ο Γ. Μιχελάκης

mixelakisA

Μέχρι τις 30 Ιουνίου παιδότοποι, παιδικές χαρές και χώροι ψυχαγωγίας παιδιών θα πρέπει να προμηθευτούν το ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί ότι τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, σε διαφορετική περίπτωση θα σφραγίζονται.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ενημερώνοντας την επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Βουλής για το σύστημα ελέγχου και αδειοδότησης παιδότοπων μετά τον τραγικό θάνατο παιδότοπο του Ελληνικού που λειτουργούσε χωρίς άδεια, τόνισε πως το σήμα είναι απαραίτητο προκειμένου να γνωρίζουν οι γονείς που παίζουν τα παιδιά τους και εάν είναι ασφαλείς.

Όπως είπε, ελάχιστοι δήμοι ανταποκρίθηκαν μετά το νόμο που ψηφίστηκε το 2009 ανταποκρίθηκαν στην «εντολή» για έλεγχο των παιδικών χαρών, ώστε να προμηθευτούν το ειδικό σήμα ασφαλείας.

«Ή θα προσαρμοστούν ή θα σφραγιστούν. Το σήμα είναι απαραίτητο για να ξέρει ο κάθε γονιός ότι ο χώρος που πάει το παιδί του είναι πιστοποιημένος. Και πιστεύω ότι οι νέες δημοτικές αρχές που θα εκλεγούν θα έχουν την ευαισθησία να τον κλείσουν αν δεν τηρεί τις προδιαγραφές», τόνισε.

Από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλθηκε πολιτική σκοπιμότητα στον προγραμματισμό της συζήτησης λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ειδικότερα, έκαναν λόγο για στοχευμένη πολιτική δίωξη κατά του δημάρχου Ελληνικού, Χρήστου Κορτζίδη, ο οποίος δίνει μάχη, όπως είπαν, κατά των μεγάλων συμφερόντων και της διαπλοκής.

Ο κ. Μιχελάκης αντέτεινε ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το θέμα του κ. Κορτζίδη, προσθέτοντας ότι από κανένα συνάδελφο του από τη ΝΔ δεν έγινε αναφορά για τον υποψήφιο δήμαρχο και απέρριψε τις αιτιάσεις περί στοχοποίησης του.

«Η συζήτηση προγραμματίστηκε να γίνει σήμερα καθώς αφορά ένα πολύ σοβαρό θέμα. Αυτό της ασφάλειας των ψυχαγωγικών χώρων που πάνε τα παιδιά μας και κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει αυτό» τόνισε.

Επιπλέον, έσπευσε να σημειώσει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Ελληνικού δεν χάθηκε στον κυκεώνα της πολυνομοθεσίας όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, αλλά προχώρησε στην απόφαση παραχώρησης εκμίσθωσης του συγκεκριμένου χώρου, στηριζόμενος στον νόμο 299/ 30/ 10/ 13 για τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, βάσει του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς, όχι όμως για ψυχαγωγικούς.

Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στους ελέγχους καθώς διανύουν προεκλογική περίοδο αλλά και δεν έχουν τα απαραίτητα κονδύλια, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Προεκλογική περίοδο έχουν υποψήφιοι όχι οι υπάλληλοι των δήμων. Υπάρχουν οι υπάλληλοι των δήμων και μπορούν να ελέγξουν τις παιδικές χαρές αν είναι ασφαλείς ή όχι. Και αυτό είναι εύκολο να γίνει και δεν έχει να κάνει με κονδύλια. Αν κάποιος χώρος δεν είναι ασφαλής και ο δήμος δεν έχει κονδύλια, ο δήμος να τον κλείσει. Δεν μπορεί να αφήνει ένα χώρο ανοικτό που μπορεί να κινδυνεύσει ένα παιδί επειδή δεν έχει χρήματα για να τον επισκευάσει. Θεωρώ ότι προέχει η ασφάλεια των παιδιών. Ο νόμος υπάρχει. Το ζήτημα είναι η εφαρμογή του αλλά και η άσκηση των ελέγχων που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 2012. Δεν έγινε. Ξεκινήσαμε τώρα και δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία γιατί μιλάμε για παιδιά».

Σοκ πάντως, προκάλεσαν τα στοιχεία του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης που παρουσίασε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, σύμφωνα με τα οποία μόνον το 2012 είχαμε 770 ατυχήματα σε παιδικές χαρές.

By