Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά (video)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η νήσος Κεφαλληνία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων, από τον χθεσινό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

kefallonia762_250114

Για την άμεση στήριξη των πληγέντων από το σεισμό στην Κεφαλλονιά, το υπουργείο Εργασίας  προβαίνει άμεσα στις κάτωθι ενέργειες, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού:  

1. Παρέχεται οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στους Δήμους Κεφαλλονιάς και Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες.

2. Αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

3. Αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.

«Πάγωμα» των υποχρεώσεων

Την αναστολή της καταβολής των τρεχουσών εισφορών στο ΙΚΑ, των σεισμοπλήκτων στην Κεφαλονιά και Ιθάκη, για ένα μήνα, ανακοίνωσε  (ΣΚΑΪ) ο Γιάννης Μιχελάκης. Πρόσθεσε, ακόμα, πως η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε την αναβολή για ένα μήνα των τρεχουσών υποχρεώσεων των κατοίκων του νησιού.

Θα περιμένουμε κάποιες μέρες ακόμα να είμαστε σίγουροι ότι ο χθεσινός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Μελετάμε, είπε, το ενδεχόμενο να έχουν ενεργοποιηθεί γειτονικά ρήγματα, γιατί οι μετασεισμοί που σημειώνονται παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, με τον σεισμό που έγινε χθες.

Eπίβλεψη των έργων αποκατάστασης  

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται από χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών για να δει ο ίδιος αλλά και να επιβλέψει τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν στο νησί, μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο μεγάλος χθεσινός σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κ. Μιχελάκης, αφού πρώτα επισκέφτηκε την περιοχή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές στην Κεφαλονιά, συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες που τελείωσε η σύσκεψη, ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε, μιλώντας στα ΜΜΕ, στον σκοπό της επίσκεψής του, στις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν από σήμερα κιόλας αλλά και στις ζημιές που έχουν προκληθεί. Και κατέληξε: «Έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού στο κτίριο του ΤΕΙ, όπου εκεί θα βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς υπουργείων και όλοι οι υπεύθυνοι που θα συντονίζουν από εκεί όλες τις ενέργειες. Υπάρχει ένα τηλέφωνο ανάγκης το 2671027311 αλλά και το 100».

Ο κ. Μιχελάκης, αφού πρώτα επισκέφτηκε την περιοχή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές στην Κεφαλονιά, συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού παρουσία του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου, του δημάρχου Κεφαλλονιάς Αλέξανδρου Παρίση, του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Σκούρτη, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, του Γενικού Γραμματέα πολιτικής προστασίας Πάτροκλου Γεωργιαδη, σεισμολόγων και άλλων πολιτικών προσώπων του νησιού.

Δεκάδες μετασεισμοί στην Κεφαλονιά

Σαράντα πέντε μετασεισμούς, από 3 έως 5,1 Ρίχτερ, είχαν καταγράψει, μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί, οι σεισμογράφοι στην Κεφαλονιά, μετά τον χθεσινό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ. «Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποιος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

Από το πρωί έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια της Κεφαλλονιάς, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια. Ο υπουργός Υγείας ΄Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε, πάντως, ότι τα δύο νοσοκομεία του νησιού ελέγχθηκαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως είπε χρειάστηκε να μεταφερθούν κάποιοι ασθενείς από τη Χειρουργική κλινική, αλλά γενικώς δεν υπήρχαν σοβαρά χειρουργικά περιστατικά.

Στα 15-20 χλμ. το μήκος του ρήγματος

Σε 15 – 20 χιλιόμετρα υπολογίζεται το μήκος του ρήγματος στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Η σεισμική ζώνη καλύπτει σχεδόν στο σύνολό της τη χερσόνησο της Παλλικής, ενώ το μήκος της ζώνης αυτής αντιστοιχεί στο μέγεθος του κύριου σεισμού, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ο κύριος σεισμός έγινε στο νοτιότερο άκρο της σεισμικής ζώνης και επεκτάθηκε προς τα βόρεια. Όπως εκτιμούν, η θέση του επικέντρου του κύριου σεισμού αλλά και της σεισμικής ζώνης στο σύνολό της εξηγεί πολύ καλά τη γεωγραφική κατανομή των βλαβών που προκλήθηκαν.

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κεφαλονιά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την κατανομή των εστιακών βαθών των σεισμών προκύπτει ότι η σεισμική δραστηριότητα εκδηλώθηκε μέχρι το βάθος των 15 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. Στο βάθος αυτό βρίσκεται η εστία του κύριου σεισμού.

Η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας παρακολουθείται συνεχώς από τον Τομέα Γεωφυσικής του Α.Π.Θ., με βάση τις καταγραφές στους σεισμολογικούς σταθμούς του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Δείτε video από τον χθεσινό σεισμό:

[video_embed][/video_embed]

(Visited 1 times, 1 visits today)
By