Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μνημόνιο και ΧΑ στην ατζέντα Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Μνημόνιο και Χρυσή Αυγή είναι τα δύο κύρια θέματα της ατζέντας της επίσκεψης Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

© fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Οι συνέπειες από την εφαρμογή του Μνημονίου και το ζήτημα της Χρυσής Αυγής θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη. Με αφορμή την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, θα συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, τον επικεφαλής των σοσιαλιστών Χ. Σβόμποντα και τον Επίτροπο Εργασιακών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Laszlo Andor.

Το όνομα του κ.Τσίπρα ακούγεται μάλιστα στους κόλπους των κομμάτων της αριστεράς στην Ευρώπη, εδώ και δύο μήνες ως πιθανού υποψηφίου της ευρωπαϊκής αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του επόμενου Μαϊου οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν άμεσα την εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και η διαδικασία απέχει παρασάγγας από την απευθείας εκλογή που θα προτιμούσε σύμφωνα με έρευνες το 70% των Ευρωπαίων.

Την πρόταση να είναι υποψήφιος της ευρωπαϊκής αριστεράς για την Κομισιόν ο κ.Τσίπρας έχει κάνει μάλιστα η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκαμπριέλα Τσίμερ, γεγονός που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ο κ.Τσίπρας σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισημάνει την αποτυχία του προγράμματος λιτότητας, η οποία θα πρέπει να έχει, ως ελάχιστη συνέπεια, όχι τη συνέχισή του με τρίτο Μνημόνιο, αλλά τον άμεσο τερματισμό του και την αλλαγή πολιτικής. Θα επισημάνει ότι για αυτό είναι τώρα αναγκαίο να εφαρμοστεί ένα σχέδιο που θα άρει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της, ένα εθνικό σχέδιο για κοινωνικά δίκαιη σταθεροποίηση της οικονομίας και την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνοψίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους συνομιλητές του και θα επισημάνει τους κεντρικούς άξονες και τις βασικές πολιτικές του.  Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην εξάρθρωση της «Χρυσής Αυγής».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By