Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας

 για θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων

cyprus gasΙστορικής, αλλά ταυτόχρονα και υψίστης πολιτικής σημασίας, χαρακτήρισαν το μνημόνιο συναντίληψης για θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων που θα υπογράψουν αύριο οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας,  ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης και ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Silvan Shalom.

Οι δύο Υπουργοί μιλούσαν στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα στη Λευκωσία.

Ο κ. Shalom είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση των θεμάτων ενέργειας και υδάτινων πόρων όπως επίσης και του θέματος «ηλεκτρικής» διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Σημείωσε, επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ είναι σήμερα καλύτερες από ποτέ, προσθέτοντας ότι η υπογραφή του μνημονίου θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις τρείς χώρες.

Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «στη σημερινή συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των υδάτων. Όπως γνωρίζετε και οι δυο χώρες χαρακτηρίζονται από παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες και διαθέτουν πολύ περιορισμένους φυσικούς υδάτινους πόρους».

Όπως είπε, «η Κύπρος τα τελευταία 50 χρόνια έχει επενδύσει τεράστια ποσά στον τομέα της υδατικής ανάπτυξης  και έχει σχεδόν καλύψει πλήρως την ανάπτυξη των φυσικών της υδάτινων πόρων».

«Η φίλη χώρα του Ισραήλ», είπε, «έχει και συνεχίζει να επενδύει μεγάλα ποσά στον τομέα της  ανάπτυξης και τεχνολογίας  των υδάτινων πόρων και είναι μία από τις πρωτοπόρες χώρες, σε ολόκληρο τον κόσμο, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών επεξεργασίας νερού, όπως είναι οι αφαλατώσεις και η επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων».

Σημείωσε ότι Κύπρος και Ισραήλ έχουν συνεργαστεί «με επιτυχία στον τομέα των αφαλατώσεων αφού στις τρεις από τις τέσσερεις μόνιμες μονάδες αφαλάτωσης που διαθέτει η Κύπρος έχουν εμπλακεί Ισραηλινές εταιρείες».

«Από σήμερα αρχίζει μια νέα συνεργασία στον τομέα της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων και της χρήσης του ανακυκλωμένου νερού στη γεωργία, η οποία θα βοηθήσει στη βελτίωση του Υδατικού Ισοζυγίου της Κύπρου εφόσον οι σταθερές ποσότητες ανακυκλωμένου νερού που θα παράγονται θα τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης», πρόσθεσε.

Έχουμε αποφασίσει, συνέχισε, «να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία θα περιλαμβάνει και συναντήσεις, δύο φορές το χρόνο σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο. ΄Εχουμε εντοπίσει, επίσης, άλλα θέματα στα οποία υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία και αυτά περιλαμβάνουν την υλοποίηση έργων, ερευνητικών προγραμμάτων, διαχείριση της ζήτησης, κ.λπ.»

Η συζήτηση, είπε, διεξήχθη μέσα σε πολύ φιλικό κλίμα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα είναι η απαρχή πολλών νέων συνεργασιών στο μέλλον.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συναντίληψης που θα υπογραφεί αύριο από τους Υπουργούς Ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας, τόνισε ότι «αυτό το μνημόνιο είναι ιστορικής αλλά ταυτόχρονα και υψίστης πολιτικής σημασίας γιατί είναι το πρώτο που υπογράφεται ανάμεσα στις τρεις χώρες».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Υπουργός έκανε λόγο για μια παραγωγική και πολύ καλή συνάντηση, κάτι που καταδεικνύει, όπως είπε, τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρούν η Κύπρος και το Ισραήλ αυτές τις μέρες.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση του ότι οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα από όσα έχουν πετύχει μέχρι σήμερα, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για «μεγάλη αλλαγή» στις σχέσεις των δύο χωρών, ως επίσης και για «καλή θέληση» μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων για αλληλοβοήθεια.

Εξέφρασε, επίσης, την ετοιμότητα του Ισραήλ να παράσχει στην Κύπρο οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται στα θέματα των υδάτων, ενώ αναφέρθηκε και στην εμπλοκή τριών ισραηλινών εταιρειών στον τομέα των αφαλατώσεων στην Κύπρο.

Είπε ακόμη ότι απηύθυνε πρόσκληση προς τον Κύπριο Υπουργό Γεωργίας να επισκεφθεί το Ισραήλ στο άμεσο μέλλον.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην καθιέρωση επικοινωνίας και συναντήσεων για ανταλλαγή απόψεων και ειδικών μεταξύ των δύο χωρών, δύο φορές τον χρόνο, μια στην Ιερουσαλήμ και η άλλη στη Λευκωσία.

«Θα εργαστούμε μαζί στα θέματα του ανακυκλωμένου νερού, επεξεργασίας αστικών λυμάτων όπως επίσης και στα θέματα προστασίας των υδάτων», είπε, προσθέτοντας ότι η προστασία των υδάτων είναι αναγκαία αυτές τις μέρες «έστω και αν η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ από τρομοκρατικές ενέργειες».

Σημείωσε ακόμη ότι η αυριανή υπογραφή του μνημόνιο συναντίληψης από τις τρείς χώρες για θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων αποτελεί ιστορική στιγμή και είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Ο κ. Shalom είπε, τέλος, ότι βρίσκεται στην Κύπρο προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση των θεμάτων ενέργειας και υδάτινων πόρων όπως επίσης και του θέματος «ηλεκτρικής» διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

 

Πηγή: offsite

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By