Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπάιντεν: «Αρπαγή εδαφών» στην Κριμαία

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «αρπαγή εδαφών» τις ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δεσμεύεται να προασπίσει την ασφάλεια των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία

baiden

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία μετά τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι εγγυήσεις για τη συλλογική ασφάλεια παραμένουν θεμελιώδης αρχή του ΝΑΤΟ και ότι η χώρα του θα κάνει ενέργειες για την ενδυνάμωση της Συμμαχίας στο μέλλον.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός αμυντικού πυραυλικού συστήματος στην Πολωνία μέχρι το 2018.

Αναφερόμενος στη Ρωσία είπε ότι εάν προχωρήσει στο σχέδιό της για ενσωμάτωση της Κριμαίας στα εδάφη της, τότε θα υποστεί επιπλέον κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

«Η Ρωσία παρουσίασε μια σειρά επιχειρημάτων για να δικαιολογήσει αυτό που δεν αποτελεί παρά μια αρπαγή εδαφών. Η πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας θα ενταθεί εάν συνεχίσει την ίδια πορεία», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Τουσκ είπε ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα. «Η προσάρτηση της Κριμαίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας. Μέσα σε μια στιγμή αλλάζουν τα σύνορα της χώρας (σ.σ. της Ουκρανίας) και η γεωπολιτική κατάσταση σε αυτήν την περιοχή του κόσμου», υπογράμμισε ο πολωνός πρωθυπουργός.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία συνιστούν μια πρόκληση για όλον τον ελεύθερο κόσμο», τόνισε ο Τουσκ.

Κατά την παραμονή του στη Βαρσοβία ο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσει με πολωνούς αξιωματούχους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ευρύτερη περιοχή ώστε να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς και το πώς θα περιοριστεί η δυνατότητα της Μόσχας να χρησιμοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της ως μοχλό άσκησης πίεσης.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο που συνοδεύει τον αντιπρόεδρο στο ταξίδι του, πρόκειται επίσης να συζητηθούν «τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Πολωνίας, της Βαλτικής και των άλλων χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Οι επαφές του με την πολωνική ηγεσία, τον πρωθυπουργό Τουσκ και τον πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, έχουν ως στόχο «πάνω απ” όλα να καθησυχάσουν τους συμμάχους μας που ανησυχούν βαθύτατα από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

By