Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μπαίνουν 2,8 δισ. στα ταμεία

Τα χρήματα της δόσης του Μαρτίου αναμένεται να πιστωθούν στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

stournaras samaras mystikoΗμέρα… πληρωμών είναι η σημερινή για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, καθώς αναμένεται να εκταμιευθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έπειτα από καθυστέρηση περίπου δύο μηνών τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν η δόση του Μαρτίου.

Τα χρήματα θα μπουν στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, και αναμένεται να στηρίξουν τα ταμειακά διαθέσιμα που περιορίστηκαν λόγω της πληρωμής μισθών και συντάξεων αλλά και της πληρωμής ορισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ωστώσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι προβληματισμένο για τον τρόπο που θα στηριχθούν τα ταμειακά διαθέσιμα μετά τις 20 Μαΐου, ημερομηνία που λήγει ένα ομόλογο ύψους 5,6 δισ. που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να πληρωθεί από τη δόση των 6 δισ. ευρώ που θα λάμβανε η Ελλάδα ύστερα από την αξιολόγηση της τρόικας, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2013, κάτι που καθυστέρησε σημαντικά.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να εγκριθεί από το Eurogroup η εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ στις 13 Μαΐου και να πιεστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δώσει εγκαίρως τη δική του συμμετοχή (τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ), αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο έκδοσης εντόκων γραμματίων για να καλυφθεί το όποιο «κενό» προκύψει.

By