Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Μπακού: Στη χώρα του μέλλοντος [εικόνες + βίντεο]

 H πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στα ανατολικά, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.

baku2Στο Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα στο Μπακού μας ταξιδεύει το Euronews. H πρωτεύουσα της χώρας βρίσκεται στα ανατολικά, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Η παλιά πόλη είναι η καρδιά του Μπακού.

Οι μελετητές εκτιμούν ότι το παλαιότερο γραπτό μνημείο χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα. Η ιστορία του Μπακού αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που συντελέστηκαν στον πολιτισμό και τα είδη αρχιτεκτονικής του Αζερμπαϊτζάν, μιας χώρας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

«Το Μπακού είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πόλη. Οι κάτοικοι την έχουν ονομάσει πόλη των αντιθέσεων. Γιατί το λένε αυτό; Λόγω των νέων κατασκευών αλλά και της παλιάς πόλης. Σε αυτήν βρίσκονται ο «Πύργος της Κόρης» αλλά και το γραφικό παλάτι με τον μιναρέ. Πίσω από την παλιά πόλη μπορεί να θαυμάσει κανείς τις νέες και όμορφες κατασκευές, που είναι το σύμβολο της σύγχρονης πόλης», περιγράφει η Κανούν Μπαμπίεβα, ξεναγός στο ιστορικό κέντρο.

baku3Οι εμβληματικοί πύργοι με τις φλόγες, οι προσόψεις των οποίων μετατρέπονται το βράδυ σε οθόνες, κυριαρχούν στον ορίζοντα του Μπακού. Στο εντυπωσιακό νέο μουσείο η παραδοσιακή τέχνη παντρεύεται με τον φουτουριστικό σχεδιασμό, αντανακλώντας την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης.

“Για τους επισκέπτες έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι μπορούν να βιώσουν στην πόλη διαφορετικές χρονικές περιόδους και κουλτούρες. Για να τα δει κάποιος όλα αυτά ξεχωριστά, πρέπει να ταξιδέψει στην Ισπανία, σε αραβικές χώρες, στην κεντρική Ασία. Στο Μπακού διασταυρώνονται όλες αυτές οι κουλτούρες και τα είδη της αρχιτεκτονικής», επισημαίνει η Κανούν Μπαμπίεβα.

Το οχυρωμένο κέντρο της παλιάς πόλης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Εκεί συναντά κανείς το μουσείο με τα βιβλία μινιατούρες.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν περισσότερα από 5.000 δημοσιευμένα βιβλία μινιατούρες, που έχουν συγκεντρωθεί από 64 χώρες. Πολλοί από τους συγγραφείς είναι γνωστοί σε όλον τον κόσμο.

«Το καλλιτεχνικό επίπεδο των βιβλίων, που έχουμε εδώ, είναι υψηλό. Αυτό το στοιχείο είναι που κάνει μοναδικά τα βιβλία σε μικρογραφία. Πιστεύω ότι αυτά τα βιβλιαράκια αποτελούν ένα κομμάτι της κουλτούρας του Αζερμπαϊτζάν», δηλώνει η ιδιοκτήτρια του μουσείου Ζαρίφα Ζαλάκοβα.

Η παλιά πόλη έχει θέα στην Κασπία θάλασσα, όπου οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για τους ζωντανούς οργανισμούς και τα ψάρια. Η μουρούνα και το παγκοσμίως γνωστό άγριο χαβιάρι απειλούνται.

Ο απεσταλμένος του Euronews Πολ Μακντάουελ μεταδίδει από το Μπακού:

«Ο ποταμός Κουρ που καταλήγει στην Κασπία θάλασσα είναι παράδειγμα για το πως το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να προστατέψει το εμπόριο για το χαβιάρι και τη μουρούνα με τη δημιουργία μίας οικολογικής φάρμας».

Ο οξύρρυγχος είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη ψαριών, από όπου προέρχεται το φημισμένο και περιζήτητο χαβιάρι. Οι επιστήμονες όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στον ποταμό Κουρ εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής υπό αυστηρές οικολογικές συνθήκες. Κάθε στάδιο της ανάπτυξης του ψαριού παρακολουθείται στενά. Μετά από πέντε χρόνια τα ψάρια ελευθερώνονται.

«Η μουρούνα είναι στα πρόθυρα εξαφάνισης. Αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό, το άγριο χαβιάρι θα σταματήσει να υφίσταται. Ο οξύρρυγχος, από τον οποίο προέρχεται το χαβιάρι, είναι ένα ψάρι σαν τον σολομό. Επιστρέφει στο ίδιο σημείο για να εναποθέσει τα αυγά του», υπογραμμίζει ο Αχαντπούρ πρόεδρος της εταιρίας “AzGroup”.

Η επόμενη γενιά των ψαριών, που θα κυοφορήσει σε αυτά τα νερά, θα επιστρέψει στο ίδιο σημείο για το χαβιάρι. Η διαδικασία αυτή έχει μεγάλη διάρκεια. Θα χρειαστούν χρόνια για να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο μέλλον για τον οξύρρυγχο της Κασπίας θάλασσας.

Ο απεσταλμένος του Euronews Πολ Μακντάουελ μεταδίδει από το Μπακού:

«Μας έχουν σερβίρει άγριο χαβιάρι, που έχει γίνει σπάνιο και ακριβό, λόγω της έλλειψης του οξύρρυγχου. Έχει πραγματικά εξαιρετική γεύση. Με την πρωτοβουλία, που έχει αναλάβει το Μπακού, η γεύση αυτή θα είναι διαθέσιμη και στις μελλοντικές γενιές. Στην επόμενη εκπομπή από τη χώρα της φωτιάς, θα σας παρουσιάσουμε σοφά λόγια από ποίηση του δωδέκατου αιώνα στο Αζερμπαϊτζάν».

By