Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπαν Γκι-μουν: «Εγκληματική ενέργεια» ο νέος βομβαρδισμός του σχολείου του ΟΗΕ

«Όσοι ευθύνονται να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους»

gaza

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, χαρακτήρισε «εγκληματική ενέργεια»  την νέα πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο της νότιας Λωρίδας της Γάζας και ζήτησε όσοι ευθύνονται για την «νέα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του, ο Μπαν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τον βομβαρδισμό του σχολείου της UNRWA στη Ράφα όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 πολίτες.

Το σχολείο φιλοξενούσε περίπου 3.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες και ο γ.γ. του ΟΗΕ σημείωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ «είχαν κατ΄ επανάληψη ενημερωθεί για την τοποθεσία αυτών των χώρων» όπου καταφεύγουν οι εκτοπισμένοι.

Τα καταφύγια «πρέπει να είναι ασφαλείς ζώνες και όχι εμπόλεμες«, τόνισε.

«Πρόκειται για σκάνδαλο, από ηθικής άποψης, και για εγκληματική ενέργεια» αναφέρει ακόμα. «Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει«, υπογράμμισε ο Μπαν καλώντας το Ισραήλ και την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να τερματίσουν τις συγκρούσεις και να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία στο Κάιρο.

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε δέκα ημέρες που πλήττεται σχολείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις δύο προηγούμενες επιθέσεις, στα σχολεία του Μπέιτ Χανούν στις 24 Ιουλίου και της Τζαμπαλίγια στις 31 Ιουλίου.

By