Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπαν Γκι-μουν: Νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Eκφράζει τη «βαθιά απογοήτευσή» του για τη νέα αιματοχυσία στη Γάζα

gaza

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, εκφράζει τη «βαθιά απογοήτευσή» του για τη νέα αιματοχυσία στη Γάζα και για το ότι «τα μέρη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε παράταση της κατάπαυσης του πυρός, στις συνομιλίες τους στο Κάιρο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, ο Γ.Γ. του διεθνούς Οργανισμού «καταδικάζει την επανέναρξη της ρίψης ρουκετών προς το Ισραήλ», σημειώνοντας ότι «περισσότερος πόνος και θάνατος αμάχων σε αυτή τη σύγκρουση είναι ανυπόφοροι».

Ο Μπαν Γκι-μουν καλεί τα δύο μέρη να βρουν το συντομότερο ένα τρόπο για την «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» και «να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για να επιτευχθεί μια διαρκής κατάπαυση του πυρός».

Τονίζει ακόμη ότι «η επέκταση της κατάπαυσης του πυρός είναι απολύτως απαραίτητη για να προχωρήσουν οι συνομιλίες» και «να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα προβλήματα της κρίσης το συντομότερο δυνατόν».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας καλεί όλα τα μέρη «να μην καταφύγουν σε περαιτέρω στρατιωτική δράση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την ήδη κακή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα».

By