Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπαράκι της ΕΥΠ σε μυστική αποστολή στα Εξάρχεια

Μπαράκι στα Εξάρχεια είχε στήσει η ΕΥΠ προκειμένου να παρακολουθεί τον αντεξουσιαστικό χώρο

exarheia622_466

Μπαρ στα Εξάρχεια λειτουργούσε από το 2003 ως το 2008 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με σκοπό να συλλέξει πληροφορίες για τη δράση αντιεξουσιαστών.

Σύμφωνα με το HeliosPlus της εφημερίδας το «Βήμα», το εν λόγω κατάστημα βρισκόταν κοντά στην πλατεία Εξαρχείων και ήταν γεμάτο με «κοριούς», συστήματα ακρόασης χώρων και ειδικό λογισμικό ανάλυσης οπτικού υλικού για την ταυτοποίηση δραστών σε παράνομες ενέργειες.

Δυστυχώς για την ΕΥΠ, το μπαρ έκλεισε λίγες εβδομάδες πριν από τα τέλη του 2008, πριν ξεσπάσουν τα βίαια επεισόδια με αφορμή τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου καθώς οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είχαν κρίνει ότι «ο χώρος των αντιεξουσιαστών είχε ηρεμήσει».

Μάλιστα, την εποχή που λειτουργούσε το κατάστημα, είχαν διαρρεύσει και πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι έχουν μπει στα Εξάρχεια, «χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας».

mparaki650_432

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λειτουργία του μπαρ ήταν κυρίως έργο της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας της Γ” Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, που ιδρύθηκε το 1999 και χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια που προορίζονταν για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αντιμετώπισης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι το υλικό από τις παρακολουθήσεις επιδεικνυόταν σε ειδικές προβολές στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά και σε άλλους αξιωματικούς της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. για να προχωρήσουν στις περαιτέρω ενέργειες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By