Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπαρνιε: Κούρεμα από το 2015

Ο επιτροπος για την εσωτερική αγορά δηλώνει πως μετοχοι, ομολογιουχοι και καταθέτες θα συνεισφέρουν στις τράπεζες

 

EU Commissioner in charge of regulation Barnier speaks at news conference in BrusselsΜπορεί μέχρι και χθες να έκλειναν κάθε συζήτηση για το κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όμως ο ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ είναι αποκαλυπτικός σε συνέντευξή του στην «Sueddeutsche Zeitung».

«Πρώτα θα πληρώνουν οι μέτοχοι της τράπεζας, έπειτα οι επενδυτές, άρα και οι ομολογιούχοι. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιούνται οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Στην συνέχεια, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τα μελλοντικά εθνικά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών, στα οποία θα συνεισφέρουν όλες οι τράπεζες», δηλώνει ο κ. Μπαρνιέ και διευκρινίζει ότι ο ΕΜΣ θα χρησιμοποιείται μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα.

«Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Επίτροπος παρουσίασε την πρότασή του στο άτυπο Eurogroup του Δουβλίνου και ζήτησε την έγκρισή της το συντομότερο δυνατό και την εφαρμογή της από το 2015, αντί του 2018, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξηγεί πως η πρόταση είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα των επενδυτών», η οποία προκλήθηκε με την περίπτωση της Κύπρου.

 

By