Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπλόκο ΣΔΟΕ στην Ακαδημία Πολιτών

Ελέγχονται 64 παραρτήματα της γνωστής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που δεν τηρούσαν βιβλία.

FOSPHOTOS.COM Alexandros Katsis
FOSPHOTOS.COM Alexandros Katsis

«Τσίκνισαν» στα γραφεία της Ακαδημίας Πολιτών τα στελέχη και ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου, την Πέμπτη, αφού χρειάστηκε για πολλές ώρες, από νωρίς το απόγευμα έως και αργά το βράδυ, να επιχειρούν ώστε να πάρουν τελικά από τα γραφεία της εταιρείας στην οδό Σαπφούς, προς έλεγχο – και μετά την προειδοποίηση πως θα κληθεί η εισαγγελική αρχή – τα βιβλία, καθώς και CDs με αντίγραφα εγγράφων απ’ τους σκληρούς δίσκους όλων των υπολογιστών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα emprosnet.gr, ο έλεγχος προέκυψε μετά από έγγραφο του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας για τη λειτουργία παραρτήματος της Ακαδημίας στο Βόλο χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων φορολογικών βιβλίων. Οι αρχικές εκτιμήσεις των στελεχών της οικονομικής υπηρεσίας έκαναν λόγο για περίπου 80 παραρτήματα, ενώ χθες ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας, Στρατής Παπάνης, μιλώντας στην ιστοσελίδα αναφέρθηκε σε 64 συνολικά.

Για όλα αυτά τα παραρτήματα θα αναζητηθούν στοιχεία στα βιβλία που πήρε το ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου απ’ τα γραφεία της εταιρείας. Ο έλεγχος αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (ΑΜΚΕ), στη ροή των επιχορηγήσεων που έχει λάβει από κρατικούς φορείς και προγράμματα, καθώς και στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προ ημερών έφτασε στη Μυτιλήνη υπηρεσιακός, ευμεγέθης φάκελος απ’ το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας (χαρακτηρίστηκε «πακέτο στοιχείων»), με πάρα πολλές σελίδες ονομάτων-μαθητών που είχαν παρακολουθήσει μαθήματα, σεμινάρια, προγράμματα, έναντι αμοιβής στο παράρτημα Βόλου της Ακαδημίας Πολιτών. Όμως δε βρέθηκαν στο εκεί παράρτημα τα αντίστοιχα βιβλία προκειμένου να γίνει διασταύρωση των στοιχείων που υπήρχαν στον κατάλογο και έτσι να ακολουθήσει ο έλεγχος της υπηρεσίας.

Με εισαγγελέα…

Σε συνέχεια του «πακέτου» στην έδρα της Ακαδημίας Πολιτών, στη Μυτιλήνη, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης λίγο μετά τις 4 στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που έχει παραχωρηθεί δωρεάν για τη διεξαγωγή μαθημάτων, για να βρει τους υπευθύνους της Ακαδημίας. Επειδή, όπως ενημερώθηκαν, οι υπηρεσίες της στεγάζονται αλλού κι εκεί βρίσκονταν μόνο διδάσκοντες και μαθητές, το κλιμάκιο μετέβη στο κέντρο της Μυτιλήνης, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε ο λογιστής και υπάλληλοι της Ακαδημίας για να ανοίξουν στο ΣΔΟΕ.

Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, όπως και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Δημήτρης Βαρδαξής, που έσπευσε επί τόπου όταν ενημερώθηκε για τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε το κλιμάκιο ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου, περίμεναν – όπως μαρτυρούν γείτονες αυτόπτες μάρτυρες – κοντά τέσσερις ώρες. Πιο συγκεκριμένα, ήταν έξω απ’ την Ακαδημία Πολιτών απ’ τις 16.30΄ έως τις 20.15΄, για να φτάσει αρχικά ο λογιστής και στη συνέχεια οι δύο κυρίες υπάλληλοι, και να ανοίξουν τα γραφεία της Ακαδημίας Πολιτών.

Μάλιστα, όπως μας μεταφέρθηκε, μεσολάβησε λίγο πριν τις 8 μ.μ. προειδοποίηση μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας ότι αν δεν ανοίξουν τα γραφεία, θα ενημερωθούν οι Αρχές για να υπάρξει εισαγγελική εντολή που θα εξασφάλιζε πρόσβαση στα βιβλία τής ΑΜΚΕ.

Τα στελέχη τού ΣΔΟΕ παρέμειναν τουλάχιστον για δύο ώρες στα γραφεία της Ακαδημίας, έφυγαν λίγο πριν τις 11 το βράδυ, διάστημα κατά το οποίο αντέγραψαν σε CDs αρχεία απ’ τους υπολογιστές, που πήραν προς εξέταση, όπως και τα βιβλία του φορέα, τα οποία – όπως μας είπαν μάρτυρες – «φούλαραν» το πορτμπαγκάζ του υπηρεσιακού αυτοκινήτου τού ΣΔΟΕ, το οποίο και μετέφερε το υλικό στην υπηρεσία.

Σε απουσίες εκτός Λέσβου μελών της διοίκησης της Ακαδημίας, αποδίδει ο Στρατής Παπάνης την όλη καθυστέρηση.

«Συνήθης έλεγχος»!

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας Πολιτών, Στρατής Παπάνης, χαρακτήρισε χθες τον έλεγχο που ξεκίνησε απ’ το ΣΔΟΕ, συνήθη, ενώ υποστήριξε πως η καθυστέρηση στο άνοιγμα των γραφείων στη Μυτιλήνη οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα μέλη της διοίκησης, έλειπαν εκτός νησιού.

«Εγώ ήμουν στην Κρήτη, ενώ η δικηγόρος μας, η Αγγελική Σαντή, έλειπε ομοίως εκτός νησιού», ανέφερε ο κ. Παπάνης, τονίζοντας πως τα γραφεία της Ακαδημίας δε λειτουργούν το απόγευμα και έπρεπε να αναζητηθεί υπάλληλος, μέλος της διοίκησης, ή όποιος άλλος θα μπορούσε να τα ανοίξει.

Πηγή: http://emprosnet.gr

 

 

By