Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Μπλόκο» των ΗΠΑ στο νέο Ιρανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ

Τι ανακοίνωσε σχετικά ο Λευκός Οίκος

Jay_Carney_insert_cMichael_Key

Αρνούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες τη χορήγηση βίζας στον Ιρανό Χαμίντ Αμπουταλεμπί, αμφιλεγόμενη επιλογή της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τη θέση του νέου πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν πρόκειται να χορηγηθεί βίζα στον διπλωμάτη, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας φοιτητών που κατέλαβαν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη στις 4 Νοεμβρίου του 1979 και κράτησαν ομήρους 52 Αμερικανούς για 444 ημέρες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δεχτεί ισχυρή πίεση από το Κογκρέσο να μην επιτρέψει την είσοδο του Χαμίντ Αμπουταλεμπί στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκούς Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη και το Ιράν «ότι δεν θα εκδοθεί βίζα» για τον Αμπουταλεμπί, απόφαση η οποία ουσιαστικά αποκλείει την ανάληψη της θέσης.

«Είναι μία θλιβερή απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο, τις υποχρεώσεις της φιλοξενούσας χώρας και το έμφυτο δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους-μέλους να ορίσει τους αντιπροσώπους του στα Ηνωμένα Έθνη» αντέδρασε ο εκπρόσωπος της αποστολής του Ιράν στον ΟΗΕ, Χαμίντ Μπαμπέι.

Η άρνηση της έκδοσης βίζας για υποψηφίους πρεσβευτές του ΟΗΕ ή ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που επιθυμούν να παραστούν σε συνόδους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη είναι σπάνια, αν όχι πρωτοφανής, σημειώνει το Associated Press.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε μία ημέρα αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων συντάχθηκε με τη Γερουσία ψηφίζοντας νομοθεσία που εμποδίζει την είσοδο στις ΗΠΑ ως εκπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη οιουδήποτε έχει εμπλακεί σε τρομοκρατική ενέργεια κατά των ΗΠΑ.

By