Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«ΜΠΟΡΚΜΑΝ»… στο θέατρο Δημήτρης Χορν

Δύο σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου συναντιούνται φέτος τον χειμώνα και παρουσιάζουν ένα από τα σημαντικότερα έργα του διεθνούς θεάτρου.

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ο Γιώργος Κιμούλης ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Δημήτρης Χορν για να ερμηνεύσει με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταμάτη Φασουλή τον τραπεζίτη Τζων Γαβριήλ Μπόρκμαν του Ερρίκου Ίψεν.

Γραμμένο το 1896 με κεντρικό ήρωα έναν άνθρωπο παθιασμένο για την εξουσία και τον πλούτο, το έργο είναι ταυτόχρονα κλασσικό και σύγχρονο.

ΜΠΟΡΚΜΑΝ1304

 Αντικατοπτρίζει την απαξίωση της ηθικής, την ανυπαρξία των συναισθημάτων και το ανελέητο κυνήγι χρήματος και δύναμης, που θα βρεθούν εν τέλει αντιμέτωπα με την  αναζωογονητική δύναμη της νέας γενιάς και το δρόμο που θέλει να τραβήξει.

Ο τραπεζίτης Μπόρκμαν που φυλακίστηκε για κατάχρηση επιστρέφει στο σπίτι του, αποφασισμένος να μείνει κλεισμένος εκεί μέχρι το θάνατο του.

Η γυναίκα του, το παιδί του και η δίδυμη αδελφή της γυναίκας του ζωντανεύουν όλο το παρελθόν και μέσα σε μία νύχτα λύνεται ο γόρδιος δεσμός μιας ολόκληρης ζωής.

ΜΠΟΡΚΜΑΝ

Μαζί με τους Βρυκόλακες, ο Τζων Γαβριήλ Μπόρκμαν είναι ίσως τα πιο άρτια δραματουργικά έργα του μεγάλου Νορβηγού.

Ο Ίψεν στα τελευταία χρόνια της ζωής του γράφει ένα αριστούργημα χωρίς να προτείνει βέβαια λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ζωής, αλλά κλείνοντας την αυλαία βλέπεις να ανοίγεται μπροστά σου.

Σήμερα, στις παρούσες οικονομικό-κοινωνικές-πολιτικές συνθήκες, ίσως περισσότερο από ποτέ, το έργο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, καυστικό και οξυδερκές.

κιμουλης

Ο Ίψεν έχει μελετήσει σε βάθος τη φύση του ανθρώπου, που τα βασικά χαρακτηριστικά της, οι βαθύτερες ανησυχίες της και τα πάθη της παραμένουν τα ίδια στο πέρασμα του χρόνου.

Η ανάγκη, η αγωνία του ανθρώπου για εξουσία σε όλα τα επίπεδα, η ψευδαίσθηση της απεριόριστης δύναμης και του ελέγχου της ζωής των άλλων παρουσιάζονται με τρόπο οξύτατο και βαθιά ανθρώπινο συνάμα.

Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1928 από τους μαθητές της Επαγγελματικής Σχολής Θεάτρου σε σκηνοθεσία Φώτου Πολίτη.

Το 1933 ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του ίδιου με τους Αιμίλιο Βεάκη, Κατίνα Παξινού, Ελένη Παπαδάκη, Βάσω Μανωλίδου γνωρίζοντας πολύ καλή ανταπόκριση από το κοινό

KIMOULIS1176

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Σχεδιασμός Φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καβαλλιεράκης

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Πέμη Ζούνη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιώργος Ζιόβας, Αμαλία

Νίνου, Νάνα Παπαδάκη, Γιάννης Καπελέρης, Ελευθερία Μπενοβία.

Παραγωγή: Ελληνική Θεαμάτων

KIMOULIS ZOUNI1370

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00 (λαϊκή), Σάββατο 18:00 (λαϊκή) & 21:00, Κυριακή 20:00

Τιμές Εισιτηρίων: Πλατεία: 20€, Εξώστης: 18€, Λαϊκή: 17€, Φοιτητικό:15€, Ανέργων: 10€

(απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας)

 

[video_embed][/video_embed]

Αγορά εισιτηρίων: Στα ταμεία του Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5, Τ.: 210 3213100

Θέατρο Δημήτρης Χορν, Αμερικής 10, Τ.: 210 3612500

Με πιστωτική κάρτα: 210 8938100

Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By