Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπαρόζο: Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων προς τη Μέρκελ

Δεν ευθύνονται Μέρκελ και Γερμανία για τα προβλήματα της Ευρώπης υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

The Council of the European Union
The Council of the European Union

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπερασπίζεται ένθερμα τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ έναντι επικρίσεων για τη δημοσιονομική λιτότητα προερχόμενων κυρίως από τη νότια Ευρώπη, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Welt am Sonntag που θα δημοσιευτεί την Κυριακή.

«Γι” αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία ή στην Πορτογαλία, δεν φταίει η κα Μέρκελ ή η Γερμανία. Όλοι πρέπει να σκουπίζουμε μπροστά από την πόρτα μας. Υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν», τόνισε ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ».

«Οι αποφάσεις στους κόλπους του Eurogroup λαμβάνοναι πάντα ομοφώνως. Είναι εντελώς άδικο να εμφανίζονται μέτρα ότι δήθεν επιβλήθηκαν από μία μόνο χώρα ή ένα μόνο θεσμό. Είμαι κι εγώ θύμα αυτών των αποπειρών, με κάνουν κι εμένα αποδιοπομπαίο τράγο», δήλωσε ο συντηρητικός Πορτογάλος.

«Η κρίση αυτή και τα προβλήματα που την συνοδεύουν δεν είναι το αποτέλεσμα της γερμανικής πολιτικής ή το σφάλμα της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα μιας υπερβολικής πολιτικής δαπανών, έλλειψης ανταγωνιστικότητας και ανεύθυνης δράσης στης χρηματοπιστωτικές αγορές», πρόσθεσε.

Ο Μπαρόζο συνέχισε δηλώνοντας για τη Γερμανίδα καγκελάριο: «Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων προς τη Γερμανία και τη στάση της. Και δεν φοβάμαι να το πω δημοσίως: η καγκελάριος Μέκελ είναι ασφαλώς μία, αν δεν είναι η ηγετική προσωπικότητα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, που καταλαβαίνει καλύτερα αυτό που συμβαίνει».

«Επενδύει πολύ χρόνο και ενέργεια στο ευρωπαϊκό σχέδιο, θα επιθυμούσα να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για όλους τους άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων», δήλωσε.

By