Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπραχίμι: Η αδράνεια στη Συρία ευθύνεται για την κατάσταση στο Ιράκ

«Η δράση των ισλαμιστών στο Ιράκ γίνεται με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών»

symboulio asfaleias OHE

Η κρίση στο Ιράκ με την προέλαση των ισλαμιστών μαχητών οφείλεται στην αδράνεια που έχει επιδείξει η διεθνής κοινότητα στη  Συρία, εκτιμά ο πρώην κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι.

«Είναι ένας πολύ γνωστός κανόνας: μια σύγκρουση τέτοιου είδους (όπως αυτή στη Συρία) δεν μπορεί να παραμείνει περιορισμένη στα σύνορα μιας μόνο χώρας», δήλωσε ο Μπραχίμι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του τον Μάιο μετά από δύο χρόνια άκαρπων προσπαθειών διευθέτησης της κρίσης στη Συρία από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι.

Η διεθνής κοινότητα «δυστυχώς παραμέλησε το συριακό πρόβλημα και δεν βοήθησε στην επίλυσή του. Ιδού το αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Μπραχίμι αναφερόμενος στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στο Ιράκ.

Ο Μπραχίμι σημείωσε ότι είχε ενημερώσει από τον Νοέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους συνομιλητές του για την ανάπτυξη του ΙΚΙΛ, το οποίο είναι «δέκα φορές πιο ενεργό στο Ιράκ απ’ ό,τι στη Συρία».

«Η δράση των ισλαμιστών στο Ιράκ γίνεται με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών», πρόσθεσε.

Ο δογματικός διχασμός στο Ιράκ είναι ιδιαίτερα βαθύς με τη σουνιτική κοινότητα, που βρισκόταν στην εξουσία υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, να καταγγέλλει ότι έχει περιθωριοποιηθεί από τις αρχές, στις οποίες κυριαρχούν οι σιίτες. Κάποιοι σουνίτες μάλιστα βλέπουν θετικά την προέλαση των ισλαμιστών σουνιτών που πολεμούν κατά των ιρακινών αρχών.

«Σουνίτες θα υποστηρίξουν τους ισλαμιστές, όχι επειδή είναι ισλαμιστές, αλλά επειδή ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», τόνισε ο Μπραχίμι.

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος επισημαίνει επίσης ότι το Ιράν, που έχει δηλώσει έτοιμο να βοηθήσει τη Βαγδάτη, έχει «τη θέση του» στην περιοχή, σημειώνοντας «την ντε φάκτο συνεργασία των ΗΠΑ με το Ιράν» στο θέμα του Ιράκ.

By