Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μπρα ντε φερ Ουάσιγκτον – Μόσχας για τη Συρία

Το αμερικανικό Κογκρέσο συνεδριάζει για την επέμβαση – Προειδοποίηση από Άσαντ για αντίποινα – Ρωσία και Κίνα επιμένουν σε λύση μέσω ΟΗΕ

obama putinΤο πράσινο φως από το Κογκρέσο αναμένει σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Ο Άσαντ, τον οποίο κατηγορούν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης αλλά και του Κόλπου για χρήση χημικών όπλων αρνείται τις κατηγορίες και προειδοποιεί για αντίποινα. Την ίδια ώρα η Ρωσία στέλνει εκ νέου μήνυμα στην Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει τα σχέδια της, τουλάχιστον προτού εκδοθεί το πόρισμα του ΟΗΕ και μαζί με την Κίνα ζητούν ειρηνευτική διάσκεψη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις συνομιλίες του με το Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουάλεμ, προειδοποίησε ότι τυχόν επιθέσεις στη Συρία θα προκαλέσουν «έκρηξη τρομοκρατίας» σε όλη την περιοχή και τόνισε ότι το συριακό καθεστώς είναι «πάντα έτοιμο να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά του ο Μουάλεμ κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι υποστηρίζει τους «τρομοκράτες», αναφερόμενος στους Σύρους αντικαθεστωτικούς .

Και η Κίνα όμως συνέστησε στις ΗΠΑ προσοχή και τις κάλεσε να επιστρέψουν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιδιώξουν ομοφωνία και να χειριστούν με σωστό τρόπο το συριακό ζήτημα». Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι οι χώρες που εμπλέκονται στην κρίση θα πρέπει να «σκεφτούν τρεις φορές» προτού αναλάβουν δράση και να επιδείξουν την «απόλυτη προσοχή».

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ότι μια διευθέτηση της συριακής σύρραξης θα πρέπει να είναι πάνω απ” όλα «πολιτική» και δεν μπορεί να είναι «στρατιωτική».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ομπάμα, εγώ προσωπικά και άλλοι, συμφωνούμε στην άποψη ότι το τέλος της σύγκρουσης στη Συρία απαιτεί μια πολιτική λύση. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ως προς αυτό», δήλωσε ο Κέρι κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τη «διπλωματική υποστήριξη της Βρετανίας» στις ΗΠΑ υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του «σέβεται» το όχι του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Σήμερα ο Ομπάμα επιδίδεται σε  μια ευρεία επικοινωνιακή εκστρατεία αναζητώντας στήριξη στα σχέδια του.

Ήδη έχει παρουσιάσει 13 βίντεο στα οποία φέρονται ότι απεικονίζονται τα θύματα της επίθεσης στη Δαμασκό σε ομάδα γερουσιαστών, ως πειστήρια για την ανάγκη ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Το βράδυ αναμένεται να μεταδοθούν από έξι τηλεοπτικά δίκτυα συνεντεύξεις του για το θέμα ενώ την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.

Πάντως η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη για το ζήτημα και ακόμα και όσοι τάσσονται υπέρ μιας επέμβασης διαφωνούν ως προς το χρόνο που θα πρέπει να γίνει. Το Σάββατο η ΕΕ σε ανακοίνωσή της μετά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Βίλνιους τόνισε ότι πρέπει να δημοσιευτεί πρώτα η έκθεση του ΟΗΕ παρότι ουσιαστικά επέρριψε και αυτή ευθύνες στον Άσαντ, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμε πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι για την επίθεση ευθύνεται το συριακό καθεστώς.

Την άμεση επέμβαση στη Συρία ζήτησαν το Σάββατο και οι χώρες του Κόλπου χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά «τύραννο» τον Άσαντ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By