Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μπόρις Τζόνσον: «Η Αθήνα είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου»

Στο στολισμένο Λονδίνο, που ήδη κινείται σε πλήρως εορταστικούς ρυθμούς, διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το γκαλά «London means business», συνδυάζοντας το ολυμπιακό ιδεώδες με το επιχειρηματικό δαιμόνιο.

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και Ελληνες, προσέφεραν χιλιάδες λίρες προκειμένου να στηρίξουν τη διοργάνωση, τη στιγμή που ο οικοδεσπότης και δήμαρχος μιλούσε αποκλειστικά στο «thema people» για την Ελλάδα και τις αρετές της.

μπορ

Θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα eventς επιχειρηματικού τύπου που έχει διοργανωθεί στο Μουσείο του Λονδίνου.

Δεν ήταν ένα από τα συνήθη γκαλά που συνδυάζουν κοσμικότητες και επιχειρηματικές αβρότητες πάνω από ένα ποτήρι σαμπάνιας.

Στην ουσία ήταν μια πρωτοβουλία της oργάνωσης Τhe Legacy List -και με τη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας του Λονδίνου- να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και να φέρει σε επαφή τους νέους ανθρώπους με αυτήν.

μπορ2

Και αυτός ήταν λόγος αρκετός για τη λονδρέζικη υψηλή κοινωνία να βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου σε οργανωτικό αναβρασμό.

Τα μαγικά χαρτάκια εισόδου, τα οποία στοίχιζαν μια μικρή περιουσία για τους κοινούς θνητούς (περί τις 5.000 λίρες Αγγλίας το τραπέζι), έγιναν από νωρίς ανάρπαστα, κάνοντας τον οικοδεσπότη της βραδιάς, εμπνευστή της προσπάθειας και εκκεντρικό δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, να νιώσει ιδιαίτερα περήφανος που η προσπάθειά του είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση.

Το ραντεβού είχε δοθεί για τις 7 το απόγευμα αλλά οι καλεσμένοι άργησαν να εισέλθουν στην κεντρική αίθουσα αφού την προσοχή τους απέσπασαν οι φωτογραφίες στην είσοδο του μουσείου, που παρουσίαζαν τη βρετανική βασιλική οικογένεια σε πριβέ στιγμές της καθημερινότητάς της.

μπορ4

Οι εξέχουσες προσωπικότητες που έφταναν πριν πατήσουν το κόκκινο χαλί έδειχναν να τις απολαμβάνουν δεόντως, έστω κι αν παραβίαζαν το πρωτόκολλο με την αργοπορία τους.

Το ίδιο έδειξαν να απολαμβάνουν και τις μεγάλες ποσότητες σαμπάνιας, με τα μπουκάλια να ανοίγονται το ένα μετά το άλλο. Τη στιγμή που οι επιχειρηματίες έστηναν τα πρώτα πηγαδάκια, σερβιτόροι περιφέρονταν στον χώρο κερνώντας παγωμένη Μοnopole.

Παρά τη φήμη που ήθελε τον δήμαρχο του Λονδίνου να παραβρίσκεται και στο αρχικό τσούγκρισμα, εκείνος τελικά έφτασε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση.

μπορ3

Ο Μπόρις Τζόνσον συνοδευόταν από ισχυρή προσωπική ασφάλεια, ενώ δύο συνεργάτες του από το γραφείο Τύπου της δημαρχίας και η εξ απορρήτων του ήταν συνέχεια στο πλάι του.

Η δημοτικότητα του Λονδρέζου δημάρχου ξεπερνά τα στενά σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας καθώς, λόγω της εκκεντρικότητάς του, έχει καταφέρει να ξεπεράσει το ψυχρό λονδρέζικο πρωτόκολλο, επιβάλλοντας τη δύναμη της προσωπικής του αλήθειας.

Ο «ταλαντούχος κύριος Τζόνσον», όπως τον αποκαλούν οι συντοπίτες του, κυκλοφορεί με ποδήλατο, έχει τα μαλλιά του ανάκατα αλά Αντι Γουόρχολ και φλερτάρει κάθε γυναίκα τόσο διακριτικά όσο του επιτρέπουν οι ρόλοι του ως συζύγου μιας δικηγόρου και πατέρα τεσσάρων παιδιών.

μπορ5

Ο εμπνευστής της οργάνωσης The Legacy List, Mπόρις Τζόνσον, θεωρείται από τις πιο ξεχωριστές πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης εποχής – και για πολλούς ο επόμενος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Επιβεβαιώνοντας τη φήμη του πολιτικού σταρ που του αποδίδεται, ο δήμαρχος με τα ανυπότακτα μαλλιά ήρθε αργά και έφυγε νωρίς. Μίλησε, αυτοσαρκάστηκε και ως συνήθως καταχειροκροτήθηκε.

Μεταξύ των θαυμαστών του ήταν και αρκετοί επιφανείς Ελληνες, όπως ο επιχειρηματίας Νικόλας Τριμμάτης, ο οποίος κάθισε δίπλα του στο τραπέζι απολαμβάνοντας την κουβέντα και τη συντροφιά του.

μπορ6

Φίλος του Καμίνη και γνώστης των αρχαίων ελληνικών

«Είμαι λάτρης της Ελλάδας: ήλιος, θάλασσα και πολιτισμός. Τι άλλο περισσότερο να θέλει κάποιος από μια χώρα;» αναρωτήθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια στο «thema people», για να συνεχίσει:

Mε την Ελλάδα άλλωστε με συνδέουν ανέμελες αναμνήσεις. Πριν από περίπου 20 χρόνια πέρασα κάποιο διάστημα στη χώρα σας κάνοντας το μεταπτυχιακό μου πάνω στις κλασικές σπουδές.

Ηταν οι ωραιότεροι μήνες της ζωής μου. Ημουν μαγεμένος από τον πλούτο της σκέψης, των μουσείων και των μεγάλων του πνεύματος: Ηρόδοτος, Αριστοτέλης, Πλάτωνας».

boris2

 Του ζητάμε να μας πει την άποψή του για τις κακές οικονομικές συνθήκες που ταλανίζουν τον τόπο μας και χωρίς να το πολυσκεφτεί απαντά: «Είναι μια δύσκολη συγκυρία. Πολλές χώρες της Ευρώπης δοκιμάζονται λόγω ευρώ. Είμαι σίγουρος όμως ότι η Ελλάδα με προσπάθεια αλλά και το υπόβαθρο που διαθέτει θα βγει από το τέλμα. Οι Ελληνες έχουν πάντα τον τρόπο».

Οσο για το τι θα άλλαζε στον Δήμο Αθηναίων, η απάντησή του μας ξαφνιάζει: «Τίποτα! Η Αθήνα είναι μια υπέροχη πόλη, μια από τις ωραιότερες στον κόσμο και ο Γιώργος Καμίνης είναι φίλος μου. Στους φίλους δεν δίνεις συμβουλές, ανταλλάσσεις απλώς απόψεις.

Την αγαπώ την πόλη σας, γι’ αυτό και την επισκέπτομαι. Οπως μου αρέσει και γενικότερα η Ελλάδα. Ελληνικά δεν μιλώ, καταλαβαίνω όμως αρχαία ελληνικά. Θέλετε να σας απαγγείλω “Ιλιάδα”;». Για τρία ολόκληρα λεπτά αρχίζει να απαγγέλλει στίχους της «Ιλιάδας» αφήνοντας τόσο εμάς όσο και τους Βρετανούς jet setters με το στόμα ανοιχτό.

Ο Ελληνας φίλος του δημάρχου και οι καλεσμένοι του

Η φιλοξενία του Βρετανού δημάρχου στο τραπέζι του Νικόλα Τριμμάτη, ιδιοκτήτη και προέδρου της εταιρείας Concept Business Group (CBG), μόνο τυχαία δεν ήταν.

Εκτός από προσωπικός φίλος του Μπόρις Τζόνσον και άμεσος υποστηρικτής του στις εκλογές, ήταν και ο Ελληνας που προσέφερε τα μάλα στην υλοποίηση της συγκεκριμένης βραδιάς, καθότι μοναδικός χορηγός της.

Ο επιτυχημένος Ελληνας διαθέτει το δικό του success story εντός Μεγάλης Βρετανίας. Οταν ξεκινούσε πριν από μερικά χρόνια να κατασκευάζει πολυτελέστατα κτίρια στο Λονδίνο, ούτε και ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί ότι κάποτε θα έπαιρνε θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους Ελληνες της Μεγάλης Βρετανίας.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, φεύγει σε ηλικία 18 ετών για το Λονδίνο. Αρχικά σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις και έπειτα shipping, trade και finance στο διάσημο πανεπιστήμιο Cass Business School, απ’ όπου έχουν αποφοιτήσει μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών, όπως ο Νίκος Τσάκος και ο Στέλιος Χατζηιωάννου.

Δεν προλαβαίνει να φορέσει την τήβεννο της αποφοίτησης και, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, δημιουργεί τη δική του κατασκευαστική εταιρεία χτίζοντας μια σειρά από κτίρια, όπως πολυτελείς κατοικίες αλλά και γραφεία, στα οποία στεγάζονται πασίγνωστες εταιρείες.

Σήμερα διαθέτει έναν ισχυρό κοινωνικό κύκλο με προσωπικότητες όπως ο εν λόγω δήμαρχος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Το επαγγελματικό του στρατηγείο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα πολυκαταστήματα «Harrods».

Με θέα τις πολυτελέστατες βιτρίνες με τα πανάκριβα σινιέ προϊόντα των μεγαλύτερων οίκων μόδας, ο Ελληνας businessman Νικόλας Τριμμάτης, που διανύει μόλις την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, βάζει σε εφαρμογή ένα ακόμη μεγάλο του όνειρο: να διαμορφώσει, σύμφωνα με τη δική του αισθητική, ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο γύρω από την πλατεία Beaufort Gardens, στην γκλάμορους συνοικία Knightsbridge, στην καρδιά του Λονδίνου.

Πρόσφατα μάλιστα ο Ελληνας billionaire αγόρασε στην ίδια περιοχή και το ξενοδοχείο «Parkes Hotel» με σκοπό να το μετατρέψει σε πολυτελέστατα διαμερίσματα διαφορετικών διαστάσεων και μυθικών παροχών.

Τη βραδιά του γκαλά ο Βρετανός δήμαρχος και ο Νικόλας Τριμμάτης (από τα οργανωτικά μέλη και αυτός της οργάνωσης The Legacy List), κάθισαν δίπλα-δίπλα, με διάθεση να ανταλλάξουν απόψεις.

Μίλησαν για την κρίση, το Λονδίνο και το City. Καλεσμένοι του Νικόλα Τριμμάτη ήταν επίσης ο εφοπλιστής Γιώργος Τσαβλίρης και η σύζυγός του Ζωή Τσιτσάνη, ο καθηγητής του shipping, πανεπιστημιακός, που έχει λάβει από τη βασίλισσα Ελισάβετ τον τίτλο του «οfficer», Κωνσταντίνος Γραμμένος, καθώς και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο, Κωνσταντίνος Μπίκας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By