Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μυστική τηλεδιάσκεψη για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει το αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters

Copyright: Reuters/Yorgos Karahalis
Copyright: Reuters/Yorgos Karahalis

Την ίδια ώρα που η Κύπρος παλεύει να βρει διέξοδο και ψάχνει λύσεις να αποφύγει το κούρεμα των καταθέσεων, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίασαν μυστικά για να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από το ευρώ.

Αναστάτωση προκαλεί το ρεπορτάζ του Reuters που αποκαλύπτει ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης προχώρησαν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη, αντιμετωπίζοντας το «χάος» σε ότι αφορά την Κύπρο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην την επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων για να απομονώσουν την περιοχή της ευρωζώνης από μια πιθανή κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη περιέγραψε τα συναισθήματα που επικράτησαν ως «πολύ έντονα», καθιστώντας έτσι δύσκολο το να βρεθεί μια λογική λύση, και έκανε λόγο για «ανοιχτή συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

Η τηλεδιάσκεψη ήταν μεταξύ μελών του Euro Working Group, καθώς και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Η Κύπρος αποφάσισε να μην λάβει μέρος, μια απόφαση που πολλοί από τους συμμετέχοντες σχολίασαν ως ενοχλητική και ότι αποτυπώνει την ευρύτερη σύγχυση και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το νησί.

Σύμφωνα με τα πρακτικά που επικαλείται το Reuters, ο Γάλλος εκπρόσωπος στο EWG υπογράμμισε ότι «η κυπριακή βουλή είναι προφανώς πάρα πολύ συναισθηματικά φορτισμένη και δεν πρόκειται να αποφασίσει για τίποτα. Εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται καν ότι πρέπει να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και πρωτόγνωρο γεγονός για εμάς».

Συζητήθηκε επίσης ο κίνδυνος μεγάλης εκροής κεφαλαίων όταν ανοίξουν ξανά οι κυπριακές τράπεζες, με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ να δηλώνει ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και πως «τεχνικές προετοιμασίες» βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Πρέπει να περάσουν επιπρόσθετοι νόμοι. Συνολικά, είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε οτιδήποτε είναι εντός των δυνάμεών μας για να περιορίσουμε τις εκροές».

Στο κλείσιμο της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος περιέγραψε την κατάσταση ως «ομιχλώδη» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η οικονομία της Κύπρου θα βυθιστεί, ενημερώνοντας ότι θα διεξαχθούν και νέες τηλεδιασκέψεις στις επόμενες ημέρες.[space size=»30″]

By