Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μ. Ρούτε: Μη ρεαλιστική η αποστολή φρουράς στα συντρίμμια του Μπόινγκ στην Ουκρανία

«Ακόμη και μια στρατιωτική επέμβαση πολύ μεγάλης κλίμακας δεν θα μας εξασφάλιζε το πλεονέκτημα»

markroute

 

Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Αυστραλίας και της Μαλαισίας απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν μια διεθνή, οπλισμένη αποστολή για να φρουρεί την τοποθεσία όπου συνετρίβη το αεροσκάφος Boeing 777 της Malaysia Airlines το οποίο εκτελούσε την πτήση MH-17, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΟλλανδίαςΜαρκ Ρούτε.

«Συμπεράναμε ότι υπάρχει αληθινός κίνδυνος μια διεθνής αποστολή να εμπλακεί αμέσως στη σύγκρουση στην Ουκρανία», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να επιδιωχθεί να επιτευχθεί στρατιωτική κυριαρχία επί των βαριά οπλισμένων αυτονομιστών σε μια περιοχή τόσο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

«Ακόμη και μια στρατιωτική επέμβαση πολύ μεγάλης κλίμακας δεν θα μας εξασφάλιζε το πλεονέκτημα», σημείωσε ο Ρούτε δέκα ημέρες μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους που πετούσε από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ.

Μια ομάδα 30 ιατροδικαστών και άοπλων Ολλανδών αστυνομικών εμποδίστηκε εξαιτίας των σφοδρών μαχών νωρίτερα σήμερα να φθάσει σε ένα σημείο όπου συνετρίβη τμήμα του αεροσκάφους για να περισυλλέξουν τις σορούς ορισμένων ακόμη από τους 298 επιβάτες της πτήσης- στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν Ολλανδοί και Αυστραλοί υπήκοοι-, που δεν έχουν επιστραφεί στο έδαφος της Ολλανδίας για να αναγνωριστούν.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι εξετάστηκαν «όλες οι διαθέσιμες επιλογές» ώστε να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια των τοποθεσιών όπου έχουν καταπέσει συντρίμμια του αεροσκάφους. Η κατάσταση ασφαλείας επί του πεδίου αξιολογείται «καθημερινά», προσέθεσε.

 

By