Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μ. Χρυσοχοϊδης: Μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων, έτσι ώστε με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου -σε δυο χρόνια- να μειωθεί η λαθρεπιβίβαση

xrysoxoidis600_131113

Μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς  αλλά και περιορισμός του χρόνου ισχύος  τους ανακοίνωσε  ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο καθιερώνεται ένας ενιαίος τύπος εισιτηρίου, που θα ανέρχεται στα 1,20 ευρώ αντί 1,40 ευρώ. Μειώνεται ωστόσο η διάρκεια ισχύος του από τα 90 λεπτά στα 70. Πάντως το νέο εισιτήριο θα ισχύει για όλα τα μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, μειώνεται και η τιμή της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών από 45 ευρώ σε 30 ευρώ, με ισχύ για όλα τα μέσα. Ωστόσο, σημαντική θα είναι η αύξηση του κόστους για όσους χρησιμοποιούν μόνο λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς καταργείται η κάρτα για τα μέσα αυτά, κόστους 20 ευρώ, και το επιβατικό κοινό θα πρέπει να προμηθεύεται την κάρτα των 30 ευρώ. Το μηνιαίο κόστος της κάρτας για όσους δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο (φοιτητές, πολύτεκνοι ) θα ανέρχεται στα 15 ευρώ.

«Πριν ένα χρόνο ήταν μνημονιακή υποχρέωση η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, ωστόσο σήμερα πήραμε την απόφαση να αλλάξουμε τις αστικές συγκοινωνίες και να αλλάξουμε την τιμολογιακή πολιτική. Πρόκειται για πράξη ευθύνης» δήλωσε ο Μ.Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας: «Ένα εισιτήριο, μια κάρτα, ένα δίκτυο».  Επισήμανε δε ότι «παρότι μ’ αυτές τις αποφάσεις θα υπάρξει μείωση εσόδων, 10 εκατ. ετησίως, εμείς περιμένουμε αύξηση της επιβατικής κίνησης, που θα αντισταθμίσει τις απώλειες».

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων, έτσι ώστε με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου -σε δυο χρόνια- να μειωθεί η λαθρεπιβίβαση.

Παράλληλα ο ΟΑΣΑ θα λανσάρει εφαρμογή η οποία θα επιτρέψει στους επιβάτες να αγοράζουν εισιτήρια από το κινητό τους τηλέφωνο, ενώ θα ξεκινήσει και τη διάθεση προϊόντων κομίστρου από πέντε χιλιάδες σημεία λιανικών πωλήσεων, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Γρ. Δημητριάδης, στόχος είναι οι αστικές συγκοινωνίες να γίνουν πρώτη επιλογή μετακίνησης για όλη την πόλη και παράλληλα να προωθηθούν οι συνδυασμένες μεταφορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 636 εκατομμύρια επιβιβάσεις, ενώ κάθε μέρα υπάρχουν 1 εκατομμύριο μοναδικοί επιβάτες.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα έσοδα το α’ τρίμηνο του 2014 σημειώθηκε αύξηση 6,3 εκατ. ευρώ από κάρτες και εισιτήρια, έναντι του ίδιου διαστήματος το 2013. «Δεν είναι συγκυριακό αλλά σηματοδοτεί την επιστροφή των πολιτών στα μέσα μεταφοράς» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

By