Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Νέα απόπειρα για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος

Ποιο είναι το»κοινωνικό δίκτυο» που  υψώνει τα τείχη του ενάντια στο έγκλημα;

89633C31D06090038742A5FB67C62FA0

 

Ένα ιδιότυπο «κοινωνικό δίκτυο» το οποίο παραθέτει γρήγορα συνδέσεις μεταξύ μελών συμμοριών που έχουν συλληφθεί για εγκληματικές δραστηριότητες αναπτύσσεται με σκοπό την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο Σικάγο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Popular Science, ο ταγματάρχης Πάουλο Σακάριαν, επίκουρος καθηγητής στη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ στις ΗΠΑ έχει αναπτύξει λογισμικό για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας δικτύων ανταρτών στο εξωτερικό. Το σύστημα δοκιμάστηκε στο Αφγανιστάν, χωρίς όμως να χρησιμοποιηθεί ευρέως. Ωστόσο, το 2012 ο Τζον Μπερτέτο, αστυνομικός του Σικάγο, ανακάλυψε την δουλειά του Σακάριαν και επικοινώνησε με το Γουέστ Πόιντ, με σκοπό να βρεθεί κατά πόσον ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην πόλη.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας που ακολούθησε ήταν το Organizational, Relationship and Contact Analyzer (ORCA), το οποίο μέσα σε δευτερόλεπτα παράγει συνδέσεις και δίκτυα τα οποία στο παρελθόν προέκυπταν κατόπιν επίπονης και πολύωρης εργασίας από αστυνομικούς. Σε δοκιμή που έγινε, το πρόγραμμα «χτένισε» αρχεία συλλήψεων τριών ετών σε μία περιοχή (5.418 στο σύνολο) και τις μετέτρεψε σε απεικονίσεις τύπου «κοινωνικού δικτύου», που περιελάμβαναν στοιχεία και αναφορές για τα συγκεκριμένα άτομα.

orca-koinoniko-diktuo-kata-tou-organomenou-egklimatos

Η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στην αρχή ότι η βία μεταξύ συμμοριών δεν έχει τυχαίο χαρακτήρα, καθώς συνήθως αφορά σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και διαμάχες για τον έλεγχο περιοχών: στοιχεία που, σε συνδυασμό με αρχεία συλλήψεων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συνδέσεις μεταξύ ατόμων. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορεί να διαπιστώνει γρήγορα ποιοι είναι οι φίλοι και οι εχθροί ενός ατόμου, υποδεικνύοντας μέρη και συνθήκες όπου ενδέχεται να σημειωθούν βίαια περιστατικά.

Σε πρώτη φάση, το ORCA επιβεβαίωσε πράγματα που ήξερε ήδη η αστυνομία του Σικάγο, αποκαλύπτοντας δίκτυα που ήταν γνωστά. Η ομάδα του Γουέστ Πόιντ συνεχίζει να αναπτύσσει το πρόγραμμα (πλέον υπό την ονομασία GANG- GANG Analyzes Networks and Geography), ενώ, σύμφωνα με το Popular Science, ιταλική ερευνητική ομάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το ORCA, για σκοπούς αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By