Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νέα δεδομένα στο οικονομικό πρόγραμμα της Πορτογαλίας

«Οχι» σε εκλογές λέει ο πρόεδρος

 

portogalia1«Σοβαρές δυσκολίες» στην ανταπόκριση της Πορτογαλίας σε διεθνείς δεσμεύσεις που προβλέπει η δανειακή της σύμβαση, δημιουργεί η απορριψη των μέτρων λιτότητας.

Έπειτα από την έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου αργά το Σάββατο, ο γραμματέας του, Λουίς Μάρκες Γκουέδες, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο τη σκληρά κερδισμένη αξιοπιστία της χώρας» που αποκτήθηκε με τους Eυρωπαίους εταίρους και δανειστές της.

Ο Γκουέδες είπε πως ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα συναντήσει τον πρόεδρο Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα για να συζητήσουν την «περίπλοκη κατάσταση» μετά την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί.

Υπενθυμίζεται οτι το Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφαση του απέρριψε τέσσερα από εννέα αμφιλεγόμενα μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2013, μια απόφαση που επιφέρει ένα βαρύ χτύπημα στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει εκτιμήσεις για το πόσο κοστίζουν τα απορριφθέντα μέτρα, όμως αναλυτές έχουν πει πως αφορούν τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ καθαρών εσόδων και εξοικονομήσεων. Πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν το ποσό στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ολόκληρο το πακέτο των μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2013 ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες φορολογικές αυξήσεις όλων των εποχών, οι οποίες στην πλειονότητά τους εγκρίθηκαν.

 

«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει μέχρι το τέλος»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα απέρριψε για μια ακόμη φορά το αίτημα για πρόωρες εκλογές, παρά την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Οι συνθήκες φανερώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει μέχρι το τέλος της περιόδου», δήλωσε ο πρόεδρος μετά από έκτακτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού.

Ο Σίλβα δήλωσε ότι σήμερα το βράδυ θα προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα.

 

By