Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Νέα εκτόξευση πυραύλου της Β. Κορέας

Ανησυχία ΟΗΕ για την ένταση στην κορεατική χερσόνησο – Καταδικάζουν τις εκτοξεύσεις ΗΠΑ και Νότος.

united nation moonΤην τέταρτη εκτόξευση πυραύλου πάνω από τα νερά της Θάλασσας της Ιαπωνίας πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα την Κυριακή, μία μέρα μετά την εκτόξευση τριών πυραύλων μικρού βεληνεκούς στην ίδια περιοχή.

Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε το Σάββατο την ανησυχία του για τις κινήσεις της Β. Κορέας και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στις συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις καώ επίσης και τη Ρωσία να ασκήσει την επιρροή της στη Β. Κορέα προκειμένου να ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέα.

Σε συνέντευξή του προς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών αποκάλεσε «προκλητική ενέργεια» τη χθεσινή εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα τριών πυραύλων μικρού βεληνεκούς από την ανατολική ακτή της.

«Ανησυχούμε πολύ για την προκλητική ενέργεια της Βόρειας Κορέας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να επιστρέψουν σύντομα στις συνομιλίες και να μειώσουν τις εντάσεις […] Ελπίζω πως η Βόρεια Κορέα θα αποφύγει άλλες παρόμοιες ενέργειες».

Οι εκτοξεύσεις της Κυριακής καταδικάσθηκαν από το Νότο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ουάσιγκτον να σημειώνει πως απειλές και προκλήσεις οδηγούν μονάχα στην περαιτέρω απομόνωση της Βορείου Κορέας.

Από την πλευρά της Σεούλ, ο υπουργός Ενοποίησης της κορεατικής χερσονήσου κάλεσε την Πιόνγκ Γιάνγκ να «ενεργεί υπεύθυνα» στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, χαρακτηρίζοντας ως «αξιοθρήνητες» τις εκτοξεύσεις των τριών πυραύλων.

By