Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Νέα εμπλοκή τρόικας φέρνει αλλαγές για γάλα και φάρμακα

Η κυβέρνηση βιάζεται να βρει λύσεις προκειμένου να καταθέσει το νομοσχέδιο στις αρχές του επόμενου μήνα και να προλάβει τη συνεδρίαση του Εurogroup στης 17 Φεβρουαρίου

xatzidakis1

 

Στη γενικότερη εμπλοκή που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εκτός από τα δημοσιονομικά, προσετέθη τα τελευταία 24ωρα και ένα ακόμη ζήτημα, αυτό που αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο ΟΟΣΑ και οι οποίες θα πρέπει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου να έχουν πάρει τη μορφή νομοσχεδίου. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, υπουργοί αλλά και βουλευτές της πλειοψηφίας έχουν ήδη εκφράσει και δημόσια τις διαφωνίες τους με ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της τρόικας, η οποία προειδοποίησε με έγγραφό της προς τον υπουργό Ανάπτυξης ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

Πόλεμος για τη «διάρκεια ζωής» του φρέσκου γάλακτος

Οι βασικότερες διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης εστιάζονται στη διεύρυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος αλλά και την απελευθέρωση των σημείων πώλησης των φαρμάκων.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι δεν θέλουν να συνεχιστεί αυτό το «θρίλερ» με τις επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα, συμφώνησαν στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Παρασκευής ότι θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση στο θέμα, που ούτως ή άλλως αποτελεί και το αντίβαρο της ελληνικής πλευράς στις πιέσεις για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με τον υπουργό Ανάπτυξης και του ζήτησε να ετοιμάσει διάφορες εναλλακτικές προτάσεις πάνω στα δύο «καυτά» θέματα και να ξεκινήσει άμεσα συζητήσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, αυτή την ώρα η αισιοδοξία για το ότι θα βρεθούν λύσεις άμεσα είναι περιορισμένη, καθώς οι όποιες προτάσεις καταθέσει ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει αφενός να καλύπτουν τους βουλευτές αλλά και την τρόικα, η οποία έχει ζητήσει την πλήρη εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης ανέφεραν χθες στο «Έθνος» ότι το θέμα θυμίζει εν πολλοίς το θρίλερ με τους πλειστηριασμούς, που ως γνωστόν χρειάστηκε αρκετές εβδομάδες διαβουλεύσεων προκειμένου να βρεθεί στο «παρά πέντε» μια λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικότερο πρόβλημα είναι αυτό με το γάλα, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις τόσο από τους κ. Τσαυτάρη και Χαρακόπουλο όσο και γενικά από τους βουλευτές της πλειοψηφίας που εκλέγονται στην περιφέρεια.

Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι το μέτρο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέγουν, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι μόνο στην Ελλάδα το γάλα χωρίζεται μόνο σε δύο κατηγορίες (σε φρέσκο και σε μακράς διαρκείας).

Τι μέλλει γενέσθαι με τα ΜΗΣΥΦΑ

Για τα φάρμακα δεν αποκλείεται η λίστα των μη συνταγογραφούμενων που θα μπορούν να έχουν και άλλα σημεία πώλησης να μειωθεί, γεγονός που -όπως ευελπιστούν στην κυβέρνηση- θα εκτονώσει τις αντιδράσεις των φαρμακοποιιών. Τη σχετική λίστα, δε, θα τη φτιάξει το υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων του κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση βιάζεται να βρει τις λύσεις σε αυτά τα θέματα, προκειμένου να καταθέσει το νομοσχέδιο στις αρχές του επόμενου μήνα και να προσπαθήσει να προλάβει τη συνεδρίαση του Εurogroup, της 17ης Φεβρουαρίου. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε η έκθεση της τρόικας παραπέμπεται για τον Μάρτιο, κάτι που σημαίνει και παράταση του θρίλερ…

Πηγή: ethnos.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By