Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη ΔΕΗ

«Δεν διαφωνούμε μόνο εμείς και οι συνδικαλιστές αλλά και δικοί σας βουλευτές»

ta-grafeia-tou-syriza-stin-plateia-koumoundourou-sima-logotupo

Με non paper υπό τον τίτλο «Η διεθνής εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αρνητική» απαντά  η Κουμουνδούρου στο χθεσινό non paper της ΝΔ για τη ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης παραθέτοντας τους λόγους που, κατά την άποψη του, καθιστούν «επώδυνη για το δημόσιο συμφέρον» την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και υπογραμμίζοντας πως «με την εκποίηση και διάλυση της ΔΕΗ δεν διαφωνεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «συνδικαλιστές» όπως παραπληροφορούν κάποια ΜΜΕ της διαπλοκής» αλλά και οι τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα «καρφώνει» κυβερνητικά στελέχη, κατονομάζοντας τα,  ότι διαφωνούν με τα σχέδια πώλησης της ΔΕΗ.

Ειδικότερα στο non paper ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία «υπερεθνικών ολιγοπωλίων», την «αύξηση της ενεργειακή φτώχειας» και την «κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων», ενώ κάνει λόγο για «οικονομικό έγκλημα. Μάλιστα επισημαίνει πως  «αυτή η αρνητική διεθνής εμπειρία έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε μια τάση ανάκτησης των ιδιωτικοποιημένων εταιρειών από το δημόσιο, κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει κοινό μέτωπο με τους συνδιακλιστές της ΔΕΗ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως «διαφωνούν και οι τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου υπάρχουν παραγωγικές μονάδες και ορυχεία προς εκποίηση».  Επίσης επικαλείται δηλώσεις των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις πως » αν η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επιμείνει στον αυταρχισμό της θα κλιμακωθούν».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μέλη της σημερινής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, αλλά και βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων που εκλέγονται στην Δυτική Μακεδονία (πχ ο κ. Κωνσταντινίδης της ΝΔ) έχουν δημόσια διατυπώσει ενστάσεις και διαφωνίες για τον τεμαχισμό και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που οδηγεί σε διάλυση τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της Ελλάδας».

Καταλήγοντας υπενθυμίζει πως «στις αρχές του 2012, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως πχ οι κ. Ντόλιος, Καρύδης και Παπαγεωργίου είχαν συνυπογράψει ερώτηση του βουλευτή κ. Γ. Βλαττή προς τον τότε ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου με θέμα την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας. Εκεί είχε διατυπωθεί ρητά και κατηγορηματικά η διαφωνία με την πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ και αντ’ αυτής οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρότειναν το «επιτυχημένο», όπως το χαρακτήριζαν, σκανδιναβικό επιχειρησιακό μοντέλο Nordic Pool».

By