Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέα επικοινωνία Κέρι – Λαβρόφ μια μέρα μετά από την τραγωδία στην Οδησσό

«Μήνυμα ανθρωπισμού η απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ» ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας

john-kerry-a-refuzat-dialogul-cu-serghei-lavrov-pe-tema-ultimelor-evenimente-din-ucraina-18481092

Την ώρα που οι δεκάδες ανθρώπινες απώλειες που σημειώθηκαν στην Οδησσό της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζουν να κάνουν το γύρο του κόσμου, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας χαιρέτισαν αμφότεροι ως θετικό σημάδι την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ από τους φιλορώσους αυτονομιστές το Σάββατο.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως ο Τζον Κέρι καλωσόρισε την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ τονίζοντας, όμως, ότι χρειάζονται περισσότερες ενέργειες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Ο κ. Κέρι δήλωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και ότι οι δυο τους θα συζητήσουν με τον πρόεδρο της Ελβετίας σχετικά με το ενδεχόμενο «ανάληψης μεγαλύτερου ρόλου από τον ΟΑΣΕ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία».

Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς θα μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο, χωρίς πάντως να υπάρχουν υποσχέσεις για το ποια θα είναι τα αποτελέσματα μίας τέτοιας εξέλιξης. Εν κατακλείδι επιβεβαίωσαμε την στήριξή μας προς τον ΟΑΣΕ», υπογράμμισε ο κ. Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους.

 Λαβρόφ: Ένδειξη «ηρωισμού και ανθρωπισμού» η απελευθέρωση των παρατηρητών

Τον «ηρωισμό αλλά και τον ανθρωπισμό των υπερασπιστών της Σλαβιάνσκ» υποδεικνύει η απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, κ. Λαβρόφ.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζεται ότι η κίνηση αυτή συνέβη παρά το γεγονός ότι «αυτή η ειρηνική πόλη βρίσκεται υπό άνευ κινήτρων επίθεση. Αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, ένδειξη ηρωισμού και ανθρωπισμού των υπερασπιστών της πόλης η απελευθέρωση. Έδειξε ότι βασικό τους μέλημα είναι οι προστασία των ξένων πολιτών».

By