Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νέα εποχή Τιμοσένκο στην Ουκρανία

Στάση αναμονής από τις δύο πλευρές την Κυριακή

timoshenko-2

Μία νέα εποχή αρχίζει σήμερα στην Ουκρανία, ύστερα από τις καταιγιστικές εξελίξεις του Σαββάτου που σημαδεύτηκε από την ντε φάκτο αποπομπή του προέδρου Γιανουκόβιτς και την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο. Σήμερα το πρωί το κέντρο του Κιέβου, που είχε μεταμορφωθεί σε εμπόλεμη ζώνη, ύστερα από τρεις μήνες οξείας πολιτικής κρίσης, φαίνεται να ανακτά τους παλιούς του ρυθμούς, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη που βρίσκεται ο αποπεμφθείς πρόεδρος.

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας από νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο.

Η  κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο αφέθηκε ελεύθερη και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και με διεθνείς οργανισμούς για να υποστηρίξει μια «ενωμένη και δημοκρατική» Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ουσιαστική οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία μόλις μία πολιτική λύση, βασισμένη στις δημοκρατικές αρχές, οριστικοποιηθεί και μόλις υπάρξει νέα κυβέρνηση, η οποία θα ασχοληθεί πραγματικά και σοβαρά με θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος για τη δημοσιονομική πολιτική Όλι  Ρεν.

 Η Γαλλία χαιρετίζει την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο και απευθύνει έκκληση για τη διατήρηση της ηρεμίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα από την Κίνα  ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.Ο Λοράν Φαμπιούς μετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις του Κιέβου οι οποίες κατέληξαν στη σύναψη συμφωνίας στο τέλος της εβδομάδας ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία. Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών στη χώρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για την Ουκρανία 

By