Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα κυβέρνηση: Ορκωμοσία, προετοιμασίες και δηλώσεις

Η Τρίτη της ορκωμοσίας η σημερινή και οι νέοι υπουργοί είναι, πλέον, έτοιμοι να ξεκινήσουν το έργο τους……

FOSPHOTOS.COM
FOSPHOTOS.COM

Λίγο μετά τις 12:30 σήμερα το μεσημέρι ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.Ιερώνυμου. Τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου υποδεχόταν στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Τάκης Μπαλτάκος, ενώ οι πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών και υφυπουργών έγιναν πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παραλαβής των υπουργείων. Εκείνη που ξεχώρισε ήταν του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς οι φιλοδφρονήσεις μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Με την προσφώνηση «Αγαπητέ μου φίλε» υποδέχτηκε το διάδοχό του στο υπουργείο Εξωτερικών και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επιχειρώντας ένα σύντομο απολογισμό, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο έργο του στο συγκεκριμένο υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία και είναι έτοιμη για την ελληνική Προεδρία. Η θερμή υποδοχή του κ. Αβραμόπουλου στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν έμεινε ασχολίαστη, μετά το πλούσιο παρασκήνιο της μετακίνησής του, αλλά και τη δυσφορία που τη συνόδευσε, όπως ανέδειξε το thepaper.

Η σταθερότητα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, της δικομματικής κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Η εξάντληση της τετραετίας είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είπε και σημείωσε ότι απαιτούνται σταθερά βήματα για να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δεσμεύτηκε παράλληλα για καλύτερο συντονισμό στα τρέχοντα ζητήματα και σχεδιασμό σε βάθος χρόνο.

samarasbenizelos
FOSPHOTOS

Με συνεχεία αναφορές στη σταθερότητα και την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι χρειάζεται τόλμη ώστε να γίνουν με τόλμη όλες οι αλλαγές. «Τις προωθούμε και τις πιστεύουμε δεν μας τις επιβάλει κανένας» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ αναφέρθηκε και στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνησης να τη στιρίξουν προκειμένου να διατηρήσει την ευρωπαϊκή θέση της.

«Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και να φέρουμε σε πέρας τις θεσμικές αλλαγές» σημείωσε ακόμα ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά στο τι πρέπει να γίνει στη μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση. «Δεν έχει η Ελλάδα καιρό για χάσιμο. Απαιτείται ταχύς βηματισμός. Ο καθένας διατηρεί τις ιδέες του αλλά η υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία του τόπου» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είπε ότι έχει μπροστά της να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δόση του δανείου. «Έχουν γίνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να τρέξουμε την προετοιμασία για την προεδρία της ΕΕ. Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να πιάσουμε τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα έτσι ώστε από του χρόνου να είναι εφικτή η ανακούφιση εκείνων που έχουν υποφέρει περισσότερο μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητες της κυβέρνησης:

α) ανάκαμψη

β) αποφυγή νέων μέτρων

γ) θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους

δ) γεωπολιτική αναβάθμιση

ε) διόρθωση των αδικιών

στ) και αποκατάσταση της ασφάλειας του πολίτη

«Μαύρο» στην οθόνη αντί Βενιζέλου

Το λόγο ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό. Η απευθείας σύνδεση ωστόσο κόπηκε μόλις ο πρωθυπουργός τελείωσε την παρέμβαση του κατά την οποία έδωσε αυστηρές οδηγίες στους νέους, αλλά και τους παλιούς υπουργούς της κυβέρνηση, χωρίς να αναμεταδοθεί η παρέμβαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι πρώτες δηλώσεις

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Εύη Χριστοφιλοπούλου, υφυπουργός Διακυβέρνησης
«Ο πήχυς είναι για μια δημόσια διοίκηση δίπλα στον πολίτη, για μια συνεργασία πολιτική που μπορεί να εμπιστεύουνται ο ένας τον άλλον αλλά έχουν πολιτικές διαφορές. Ο πηχυς είναι πολύ ψηλά, αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να τον περάσουμε, ιδιως για το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον πολιτών (…) Η συνεργασία έγινε πράξη για να γίνει κάτι για τη χώρα, όχι γιατί ξαφνικά τα βρήκαμε ιδεολογικά και πολιτικά, οι διαφορές υπάρχουν».

Λεωνίδας Γρηγοράκος, Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών
«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή, ξέρουμε από τα λάθη μας, γωνρίζουμε το αντικείμενο και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά Πάνος Παναγιωτόπουλος: Ο στόχος είναι ένας, μέσα από την ενότητα , μέσα από συνθέσεις, να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού»

Ζέτα Μακρή, υφυπουργός Υγείας
«Ο στόχος είναι να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες, να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους, να κερδίσουμε το στοίχημα, να τιμήσουμε και την εμπιστοσύνη (…) Μεγάλη τιμή, μεγάλη χαρά, έκπληξη, ελπίζω να ανταποκριθώ, θα περπσπαθήσω τουλάχιστον».

Αντώνης Μπέζας, Αναπληρωτής υπουργός Υγείας
«Να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής, τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, να μπορέσουμε να πάμε στην ανάκαμψη και από κει και πέρα στην ανάπτυξη. Ειδικά στον τομέα της οικονομίας, το στοίχημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Θέλουμε να κάνουμε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας που να προσφέρει υπηρεσίες που αξίζουν στον Έλληνα πολίτη. Δύσκολα (σ.σ. τα πράγματα), γι” αυτό και αναλαμβάνουμε ειδική αποστολή».

Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού
«Ο στόχος είναι ένας. Μέσα από την ενότητα, μέσα από συνθέσεις να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό έχει σημασία, να έχουμε αποτέλεσμα».

Γιάννης Ανδριανός, υφυπουργός Αθλητισμού
«Το στοίχημα για όλους μας είναι να βγει ο τόπος από αυτή την περιπέτεια».

Χαρ. Αθανασίου, υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Θα προσπαθήσουμε, θα πάμε καλά»

Θόδωρος Καράογλου, υπουργός Μακεδονίας – Θράκης
«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αντώνη Σαμαρά, για την εμπιστοσύνη του και την τιμή που μου έκανε να συνεχίσουμε μαζί την προσπάθεια να καταστήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη πυλώνα ανάπτυξης και υπόδειγμα ανάκαμψης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε αυτόν τον ένα χρόνο από την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης πετύχαμε πολλά. Και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα. Συνεχίζουμε το ίδιο δυναμικά, το ίδιο αποφασιστικά, με την ίδια θέληση και ακλόνητη πίστη ότι όλοι μαζί οι Έλληνες, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε».

Ευάγγελος Βενιζέλος: οι 4 άξονες της κυβερνητικής προσπάθειας

«Ανάπτυξη, ανάσχεση της ανεργίας, κοινωνική συνοχή και ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας», είναι οι τέσσερις άξονες της κυβερνητικής προσπάθειας για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα όσα τόνισε προς τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου. Σε πνεύμα σύμπνοιας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαράς «συμφωνώ με όσα είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς», φέρεται να δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: «έχουμε συμφωνημένο πρόγραμμα και έχουμε συμφωνήσει για το συντονισμό». Μιλώντας ενώπιον του νέου κυβερνητικού σχήματος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για κυβέρνηση τετραετίας, με επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, συνταγματική αναθεώρηση και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Οι Τελετές παράδοσης – παραλαβής: οι αποχωρήσαντες

Αντώνης Μανιτάκης – Κυριάκος Μητσοτάκης

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Ο στόχος της αναδιοργάνωσης και συρρίκνωσης του Δημοσίου δεν επιτυγχάνεται με «τυφλές» απολύσεις ή μετακινήσεις, δίχως κανένα αντικειμενικό κριτήριο και αξιολόγηση ήταν το μήνυμα του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη πριν την αποχώρησή του. Αιχμές για τις μνημονιακές υποχρεώσεις των αποχωρήσεων από το Δημόσιο  άφησε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο  ο απερχόμενος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης.  Ο κ. Μανιτάκης υπογράμμισε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και η κυβέρνηση συνολικότερα, θα πρέπει να διαμηνύσουν στην τρόικα ότι ο στόχος της αναδιοργάνωσης και συρρίκνωσης του Δημοσίου δεν επιτυγχάνεται με «τυφλές» απολύσεις ή μετακινήσεις, δίχως κανένα αντικειμενικό κριτήριο και αξιολόγηση.

Ο νέος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαρίστησε τον κ. Μανιτάκη και υποστήριξε ότι, θα εργαστεί σκληρά για να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί δίνοντας ιδιαίτερο «βάρος» στην αξιολόγηση των υπαλλήλων και τις νέες οργανωτικές δομές.

 

Ανδρέας Λυκουρέντζος- Μάριος Σαλμάς- Φωτεινή Σκοπούλη
«Έπρεπε να πάρουμε επώδυνες αποφάσεις, έξω από τη συμβατική λογική, καθώς αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς περιέγραψε με παραδείγματα τα αποτελέσματα της πολιτικής του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παρέλαβα έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και τον παραδίδω με τρέχον έλλειμμα 1 δισ. ευρώ». «Δεν μπορώ να πω ότι είχα την καλύτερη συνεργασία με τους συναδέλφους μου. Σκεφτόμουνα και έπραττα διαφορετικά» δήλωσε η πρώην υφυπουργός, Φωτεινή Σκοπούλη.

Αντώνης Ρουπακιώτης
«Λένε διάφοροι πως ο Ρουπακιώτης είναι για γέλια και για κλάματα, λένε πως έσπρωξα το καράβι στην ξέρα. Για να τα λένε αυτοί που τα λένε θα έχουν δίκιο αφού είναι ειδικοί. Άλλωστε δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κέντρα συμφερόντων», ξεκαθάρισε συγκινημένος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

 ΄Αδωνις Γεωργιάδης

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Tο μεγάλο στοίχημα είναι ο συγκερασμός του υπέρτατου αγαθού της υγείας με τις δεσμεύσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή τόνισε χαρακτηριστικά ο  Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης -παραλαβής στο υπουργείο Υγείας. Επιπροσθέτως, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το αγαθό της υγείας, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις», συμπληρώνοντας ότι θα διοικήσει το υπουργείο Υγείας με απόλυτη διαφάνεια.

«Στόχος μου είναι να φύγω από “δω με ψηλά το κεφάλι» σημείωσε και ενημέρωσε τους φορείς της υγείας ότι το γραφείο του θα είναι πάντα ανοιχτό για όλους. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και θα μιλά με τα κόμματα για τις όποιες αλλαγές. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν» σημείωσε με έμφαση, προσθέτοντας ότι προτιμά να μιλά με έργα παρά με λόγια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By