Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα μέτρα για την αιθαλομίχλη στη Θεσσαλονίκη

Καινούργιες ρυθμίσεις για τον περιορισμό του φαινομένου

aithalomixli

Ενεργοποίηση του μέτρου για δωρεάν ή φθηνό ρεύμα ακόμα και όταν τα αιωρούμενα σωματίδια βρίσκονται κάτω από το όριο συναγερμού αποφάσισε για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης ο αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Γ. Τσαμασλής.

Το μέτρο της χορήγησης δωρεάν ρεύματος στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, αλλά και το μέτρο της έκπτωσης 70% σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh, θα ενεργοποείται όταν καταγράφονται για τουλάχιστον πέντε μέρες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) μεγαλύτερες από 75 μg/mσε περισσότερους από έναν σταθμούς ελέγχου του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το όριο ενημέρωσης κοινού έχει καθοριστεί στα 100 μg/m3 ενώ το όριο λήψης μέτρων στα 150 μg/m3.

Η σχετική απόφαση της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης θα αποστέλλεται στις Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες της ΔΕΗ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η σχετική ΚΥΑ.

Σε σύσκεψη που είχε με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντας της Περιφέρειας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Β. Ελλάδος, ο κ. Τσαμασλής πρότεινε επίσης τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θα τα επεξεργάζεται και θα ενημερώνει το ΥΠΕΚΑ για τη λήψη των προαναφερόμενων προληπτικών μέτρων, σε συνδυασμό με την έκδοση συστάσεων προς βιομηχανίες.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσαμασλής, η Θεσσαλονίκη εντάσσεται στις περιοχές υψηλού κινδύνου ως προς την εμφάνιση της αιθαλομίχλης από τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων.

«Θεωρούμε ότι με την παροχή δωρεάν ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, καθώς και την έκπτωση 70% του οικιακού τιμολογίου στην τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh στα νοικοκυριά, δίνουμε ένα κίνητρο στους συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν – όσοι διαθέτουν – ηλεκτρικές συσκευές ως βασικό μέσο θέρμανσης», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By