Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέα μείωση μισθών ζητάει η τρόικα για το 2017

Η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να υποχωρεί από την κόκκινη γραμμή που έχει θέσει όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις

fosphotos.com | Angeliki Panagiotou
fosphotos.com | Angeliki Panagiotou

 

Νέες απαιτήσεις της τρόικας στη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Εργασίας. Οι δανειστές έθεσαν ζήτημα νέας μείωσης των μισθών από το 2017 ζητώντας την κατάργηση των τριετιών που είναι παγωμένες μέχρι τότε.

Επίσης, ζητούν να αλλάξει ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών και η απόφαση να λαμβάνεται από το σύνολο των εργαζομένων και όχι από το σωματείο, και να νομοθετηθεί το λοκ άουτ, δηλαδή το δικαίωμα της επιχείρησης στην ανταπεργία.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα μελετήσουν περαιτέρω τα μακροοικονομικά δεδομένα που παρουσίασε η ελληνική πλευρά -για να στηρίξει τις προτάσεις της- για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, δεν υπήρξε ρήξη και είναι πιθανόν να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς, ωστόσο προς το παρόν υπάρχει διαφωνία.

Νωρίτερα, από το υπουργείο Εργασίας σημειωνόταν ότι οι δυο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους, και η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχωρεί από την κόκκινη γραμμή που έχει θέσει όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις. Ο Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί εκ νέου με την τρόικα στις 9 το βράδυ.

Οι διαβουλεύσεις της τρόικας στην Αθήνα θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα, τόνιζαν στο μεταξύ την Παρασκευή πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να επιτύχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο” Κόνορ.

Μιλώντας την Πέμπτη, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχτηκε πως δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία έως το Eurogroup της Δευτέρας, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα την Τετάρτη.

Η ίδια πηγή κατέληξε πως στόχοι της ελληνικής πλευράς είναι να λάβει το προσεχές διάστημα μία θετική έκθεση από την τρόικα και η επόμενη δόση στήριξης να εκταμιευθεί στο επόμενο διάστημα μέσω τηλεδιάσκεψης.

By