Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αύριο για την Ουκρανία

Aνοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής  νέων κυρώσεων στην Ρωσία

putin_cia

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον εκλεγμένο πρόεδρο της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σήμερα ότι οι σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ περνούν «σοβαρές δοκιμασίες», αλλά ελπίζει ότι θα βελτιωθούν το προσεχές διάστημα, όπως μετέδωσε το ρωσικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Η σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά σοβαρές δοκιμασίες, αλλά μολαταύτα ο Β. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αναπτυχθεί στο πνεύμα μιας αμοιβαίας στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας», ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, όπως μετέδωσε το RIA.

Στο μεταξύ ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία σε μια Σύνοδο Κορυφής η οποία θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη και πρόσθεσε πως θα υιοθετήσουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εάν κριθεί απαραίτητο.

«Αύριο στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων θα αποτιμήσουν ξανά την κατάσταση επί του πεδίου και, εάν αυτό απαιτηθεί, θα λάβουν αναγκαίες αποφάσεις», είπε ο Φίλε μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Στην προηγούμενη σύνοδό τους, στα τέλη του Ιουνίου, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη και με νέες κυρώσεις, εάν οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία δεν δράσουν για να αποκλιμακωθεί η κρίση.

By