Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέα Υόρκη: Μεγάλη διαδήλωση αύριο για το κλίμα

Η πορεία θα είναι η μαζικότερη του είδους της στην ιστορία

climate_march_2-537x357

Πάνω από 100.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο πρόκειται να κατακλύσουν τους δρόμους της Νέας Υόρκης αύριο Κυριακή, διαδηλώνοντας για την κλιματική αλλαγή, σε μια πορεία που χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές της ως η μαζικότερη του είδους της στην ιστορία.

Η διαδήλωση γίνεται στα πλαίσια της συνάντησης κορυφής του ΟΗΕ με αντικείμενο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή. Σε μία σπάνια συμβολική ένδειξη συμπαράστασης, ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι «θα ενώσει τα χέρια του με τους διαδηλωτές» έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

«Η πορεία πρόκειται να έχει σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο, ίσως όχι σήμερα, αλλά σίγουρα στους επόμενους μήνες ή χρόνια», δήλωσε ο Τζέημι Χεν, εκπρόσωπος των διοργανωτών, οι οποίοι συγκέντρωσαν ένα αρκετά υψηλό ποσό για να βοηθήσουν οικονομικά τη μετακίνηση χιλιάδων διαδηλωτών. Εξάλλου σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, περισσότερες από 1.400 οργανώσεις συνεργάστηκαν για τη διεξαγωγή και προώθηση αυτής της πορείας.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο οποίος μετά την πολιτική του καριέρα έγινε υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος, ανέφερε πως η διαδήλωση της Κυριακής σηματοδοτεί τη δημιουργία μίας απαραίτητης υπενθύμισης των σημαντικών αποφάσεων που πρέπει να λάβουν οι παγκόσμιοι ηγέτες για να αντιμετωπιστεί η απειλή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

«Δεν μπορούν να σημειώσουν πρόοδο χωρίς ένα ισχυρό κοινωνικό κίνημα να τους ανοίξει το δρόμο», τόνισε ο Γκορ.

«Το κλιματικό κίνημα μεταλλάσσεται σε ένα από τα πιο ιστορικά και δυναμικά κοινωνικά κινήματα, και κατά κάποιο τρόπο στο πιο παγκόσμιο κίνημα που έχουμε δει ποτέ», συμπλήρωσε ο Γκορ ο οποίος και θα συμμετάσχει στην πορεία.

By