Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέες δεσμεύσεις Σαμαρά για την ανάπτυξη

Το φθινόπωρο θα επιβεβαιώσουμε ότι το χρέος είναι δημόσιο, σημείωσε ο πρωθυπουργός

samaras 3

 

Αφήνουμε τα μνημόνια πίσω μας και προχωράμε μπροστά, στην ανάπτυξη ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, σε ειδική παρουσίαση το απόγευμα της Τρίτης.

Ο πρωθυπουργός, κάνοντας έναν απολογισμό των τελευταίων δύο ετών, είπε πως μέχρι τώρα βάζαμε τα θεμέλια, τακτοποιούσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην έξοδο στις αγορές και στις μεταρρυθμίσεις, ενώ για το χρέος επανέλαβε πως το φθινόπωρο θα επικυρωθεί από τους δανειστές μας ότι είναι βιώσιμο.

Πετύχαμε κοσμογονικές αλλαγές είπε και τόνισε ότι το  αναγνωρίζουν και οι αγορές.

Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο

«Πάμε στο επόμενο βήμα στην ανάπτυξη, έως τώρα βάζαμε τα θεμέλια τακτοποιήσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν» είπε και υπογράμμισε ότι δεν επιτρέψει σε κανέναν να γυρίσει τη χώρα πίσω.

Χτίζουμε τη νέα Ελλάδα, συνέχισε λέγοντας: «Γι΄αυτό κάνουμε κάτι ακόμη αδιανόητο για την Ελλάδα. Υιοθετούμε το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, σύγχρονο, ολοκληρωμένο όπως συνέβαινε παντού».

Πρέπει να  σταματήσουμε να είμαστε η ψωροκώσταινα δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να μοιάσουμε σε κάποιους άλλους αλλά να γίνουμε ο εαυτός μας για να ξεπεράσουμε και τους άλλους, είπε.

««Μέρα με τη μέρα η κατάσταση θα βελτιώνεται»

Το 2020 η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει την ευημερία που είχαμε πριν την κρίση, είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι αυτό το αποδέχονται όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

Και μέχρι το 2020; «Μέρα με τη μέρα η κατάσταση θα βελτιώνεται για όλους τους Ελληνες» με όλο και περισσότερους να βρίσκουν δουλειά, να αυξάνουν τα εισοδήματά τους, να αισθάνονται λιγότερο ανασφαλείς, με τις επιχειρήσεις να βρίσκουν χρηματοδότηση, είπε ο πρωθυπουργός.

«Και αυτό χωρίς νέο μνημόνιο και χωρίς νέα μέτρα λιτότητας» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι δανειστές ζήτησαν νέα μέτρα «αλλά τα αρνηθήκαμε. Πήγαμε καλύτερα από τους στόχους, δεν χρειαζόμαστε νέο δάνειο».

Φέτος μπαίνει τέρμα στην ύφεση, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

«Έως το 2021 θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος
»

Το διάστημα 2009-2013 χάθηκαν 50 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ, τα οποία πρέπει να ανακτηθούν είπε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει ότι έως το 2020 με 2021 το πολύ, θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Και σε αυτό συνηγορούν όλες οι μελέτες, είπε ο κ. Σαμαράς επικαλούμενος τις τρεις ανεξάρτητες μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της McKinsey.

samaras 2

Οι δέκα κλάδοι «οδηγοί» της ανάπτυξης

Στους 10 κλάδους που μπορούν να παράξουν άμεσα εισόδημα, θέσεις εργασίας και κατ” επέκταση κρατικά έσοδα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Οι κλάδοι αυτοί μέσα στην επόμενη επταετία σύμφωνα με τις μελέτες θα παράξουν πάνω από 50 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσουν περισσότερες από 770.000 θέσεις εργασίας.

Τουρισμός, πρωτογενής τομέας, ενέργεια-περιβάλλον, έρευνα-τεχνολογία, logistics, φαρμακοβιομηχανία, ναυτιλία, βρίσκονται εντός της λίστας αυτής. 

Και φυσικά υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της ευημερίας των Ελλήνων, όπως είναι η βιομηχανία ορυκτού πλούτου και μετάλλων, ο πολιτισμός, είπε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας λόγο για συντηρητικές εκτιμήσεις αφού σε αυτές δεν υπολογίζονται οι αναμενόμενοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, τονίζοντας ότι ο ένας μετά τον άλλον ενεργειακοί κολοσσοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με διεθνείς οργανισμούς να υπολογίζουν ότι τα ελληνικά ενεργειακά αποθέματα μπορούν να αποδώσουν στα επόμενα 30 έτη, 300 δισ. ευρώ. 

Στις παραπάνω εκτιμήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε συγκρατημένες, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά τομείς που δεν περιλαμβάνονται και μπορούν να δώσουν περαιτέρω και ισχυρή ώθηση στην οικονομία. Ως τέτοιους ανέφερε τoν αγωγό TAP, τις νεοφυείς επιχειρήσεις -στις οποίες έδωσε ιδιαίτερη σημασία- τα ναυπηγία («σε 7 χρόνια η χώρα θα έχει 200 μαρίνες»), η προώθηση του πολιτισμού με πώληση π.χ. πιστοποιημένων ομοιωμάτων αγαλμάτων, καθώς και επέκταση μουσείων.

«Πιστεύω πραγματικά ότι αν μείνουμε στο σωστό δρόμο, και δεν επιστρέψουμε στα παλαιά λάθη, η Ελλάδα σε 6-7 χρόνια δεν θα θυμίζει σε τίποτα η κρίση. Η κρίση θα είναι μία θλιβερή ανάμνηση, ενώ στην Αργεντινή, το υπενθυμίζω, τα πράγματα χειροτερεύουν», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επανέλαβε συχνά ότι η σταθερότητα, ή η μη διατάραξη του ευνοϊκού κλίματος, είναι η προϋπόθεση της ανάπτυξης.

Πέντε προτεραιότητες

Ο πρωθυπουργός έθεσε πέντε προτεραιότητες:

1. Μείωση ανεργίας. Ήδη, όπως είπε, έχουν γίνει μειώσεις στο ποσοστό της ανεργίας και σε τέσσερα χρόνια θα έχουν δημιουργηθεί 550.000 θέσεις εργασίας. Όπως εκτίμησε ο κ. Σαμαράς, έως το 2020 η ανεργία στην Ελλάδα θα έχει πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, με την ανάπτυξη, θα ανέβει με υγιή τρόπο ο κατώτατος μισθός. «Το μοιράζεις λεφτά που δεν έχεις, είναι ο προθάλαμος για μία καινούργια κρίση και η Ελλάδα δεν αντέχει μία νέα κρίση» δήλωσε. 

2. Μείωση φορολογίας. «Θα μειώσουμε παντού τους φορολογικούς συντελεστές με σχέδιο» είπε ο πρωθυπουργός. Η μείωση αυτή «θα προχωρήσει βήμα-βήμα παντού, θα γίνει όμως σταδιακά για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα και να μην ξαναμπούμε σε μνημόνια». Στόχος είναι ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη να φτάσει το 15%, ο ανώτατος συντελεστής στα εισοδήματα να μην ξεπεράσει το 33%, το ΦΠΑ να μην ξεπερνά πουθενά το 12%. Παράλληλα, ο φορολογικός μηχανισμός θα ξεχωρίσει αυτόν που δεν έχει να πληρώσει από εκείνον που συστηματικά κλέβει. «Το χτύπημα αυτό στη φοροδιαφυγή ήδη ξεκίνησε» τόνισε.

3. Μείωση του κόστους, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα. «Όλοι οι συντελεστές πρέπει να αντιμετωπιστούν ένας-ένας» και ανέφερε ως παράδειγμα την κάρτα πετρελαίου στους αγρότες που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη της τυποποίησης κορυφαίων ελληνικών προϊόντων. «Δεν μπορεί το καλύτερο ελαιόλαδο να πωλείται χύμα στο εξωτερικό» είπε.

4. Εξασφάλιση ρευστότητας. Το τραπεζικό σύστημα -δήλωσε- είναι πλέον αξιόπιστο και οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς. Ο κ. Σαμαράς μίλησε επίσης για μέτρα που θα ενθαρρύνουν την ταχύτερη επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς και για την ενεργοποίηση εργαλείων ρευστότητας όπως αυτά που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

5. Συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων: Μείωσης γραφειοκρατίας («τον επενδυτή τον διευκολύνουμε δεν τον διώχνουμε»), πάταξη φοροδιαφυγής, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, συνταγματική αλλαγή («περιορισμένη θητεία ακόμη και για τον ίδιο τον πρωθυπουργός της χώρας»).

By