Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έκλεισε η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέες συναντήσεις σήμερα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα για τις τυπικές λεπτομέρειες.

© FOSPHOTOS Angeliki Panagiotou

Τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος στο συνέδριο του Economist.

«Έχουν υλοποιηθεί τα δύο τρίτα της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα τρία τέταρτα της προσαρμογής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε πως «χρειάζεται υπομονή και νηφαλιότητα. Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται ραγδαία».

«Ο μεγάλος στόχος είναι να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ώστε να ζητήσουμε την εφαρμογή της ρήτρας απόφασης του Eurogroup που προβλέπει δραστική μείωση του δημοσίου χρέους», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, υποστηρίζοντας πως «όσοι υπόσχονται ότι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο αλλά θα μας κρατήσουν στο ευρώ ψεύδονται ασυστόλως».

Μάλιστα, στο χώρο του συνεδρίου, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει επαφές και σήμερα με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα Πολ Τόμσεν για να κλείσουν και οι τυπικές λεπτομέρειες της συμφωνίας των δύο πλευρών, προκειμένου να γίνει και η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

Παράλληλα, αναβλήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια που ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Δευτέρας. Θα γίνει την Τρίτη, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

 

By