Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέες μνημονιακές δεσμεύσεις

Νέες δεσμεύσεις για την ελληνική κυβέρνηση προκύπτουν από τις δύο  μικρές εκθέσεις της Τρόικας που εγκρίνουν την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου και τα 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου.

-Του Χρυσόστομου Τσούφη-

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

 

Στην έκθεση του Ιανουαρίου αναφέρεται ότι ορισμένα θέματα μετατέθηκαν χρονικά με την ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύεται έως το Μάιο του 2013 να απλοποιήσει περαιτέρω των κώδικα φορολογίας εισοδήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουν όπως αναφέρεται υφιστάμενα «παραθυράκια» αλλά θα αντιμετωπιστούν και εκκρεμή ζητήματα όπως η κατάργηση του μέτρου της συλλογής αποδείξεων και η σταδιακή κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια. Προς το παρόν ισχύει φόρος 1,5% για μισθώματα ακινήτων έως 300 τ.μ. και 3% για μισθώματα ακινήτων άνω των 300 τ.μ.

Παράλληλα θα υπάρξει νέα αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ την 1η Μαΐου , πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Φεβρουαρίου υπάρχει δέσμευση για επιπλέον περικοπές στην επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ κάθε φορά που θα παρατηρούνται υπερβάσεις των μηνιαίων στόχων που έχουν τεθεί με το Μεσοπρόθεσμο.

Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ , ορίζονται οι νέες τιμές των φαρμάκων και η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων των υπουργείων , προκειμένου να καθορισθούν οι πλεονάζουσες θέσεις και στη συνέχεια να οριστούν 3μηνιαίοι στόχοι υποχρεωτικών αποχωρήσεων έως το τέλος του 2014.

 

[space size=»30″]

 

By