Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις φέρνει το νέο Ε1

«Εκπλήξεις» για χιλιάδες φορολογουμένους επιφυλάσσει το νέο έντυπο Ε1 το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου όλοι οι φορολογούμενοι.

Του Νίκου Φιλιππίδη

eforia oura kise
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

Το νέο έντυπο απαιτεί πλήρη καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2012, μεταξύ άλλων και των εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, μερίσματα μετοχών και αμοιβαία κεφάλαια, αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου εταιρειών. Για πρώτη φορά όλα αυτά τα εισοδήματα ακόμη και τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων θα δηλωθούν υποχρεωτικά, ενώ μέχρι πέρυσι η αναγραφή τους ήταν προαιρετική. Με την υποχρεωτική δήλωση όλων αυτών των εισοδημάτων οι φορολογούμενοι, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% – 4%, εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους το 2012 ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.

Η μεγαλύτερη φορολογική παγίδα που κρύβει η νέα φορολογική δήλωση είναι ότι η εφορία ζητά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αναγράψουν σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά τον αριθμό παροχής ρεύματος της ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο θα διασταυρώσει αν τα τετραγωνικά του κάθε ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου συμπίπτουν με τα αρχεία της ΔΕΗ και αν υπάρχουν διαφορές θα επιβληθούν πρόσθετοι φόροι.

Επίσης, για πρώτη φορά οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών θα υποβάλλουν υποχρεωτικά δήλωση ακόμη και αν είναι προστατευόμενα μέλη χωρίς εισοδήματα. Ωστόσο θα γλυτώσουν από την πρόσθετη φορολογία και τα τεκμήρια εφόσον δεν δηλώσουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα για το 2012 και φυσικά δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους.

Επίσης, μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 019 – 020 στον πίνακα 2. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και φέτος τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ σε αντιδιαστολή με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε σε 650 ευρώ (1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα).

Επίσης, οι έμποροι ηλικίας από 62 ετών και άνω θα πρέπει να συμπληρώσουν στον πίνακα 2 τους κωδικούς 027-028. Ο κωδικός αυτός καθιερώθηκε προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι  επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

Για τους εμπόρους ηλικίας από 62 ετών και άνω, πρέπει να συμπληρώσουν στον πίνακα 2 τους κωδικούς 027-028 «ασκείται εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι την 31-12-1950». Ο κωδικός αυτός καθιερώθηκε προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

Για τους φορολογούμενους με σκάφος αναψυχής καθιερώνονται στον πίνακα 5 νέοι κωδικοί 844 και 845 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής καλούνται να δηλώσουν τον ΑΦΜ του κύριου ή του κατόχου του σκάφους. Πέρυσι στη δήλωση ο φορολογούμενος σημείωνε μόνο το όνομα του σκάφους και όχι τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Τέλος, οι οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα καλούνται να δηλώσουν και τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων, ώστε να γίνουν διασταυρώσεις με τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.

By