Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν επίσης τις κατοικίες του πρώην υπουργού Υγείας Φάτι Χαμάντ και του βουλευτή της Χαμάς Ισμαήλ αλ-Ασκαρ στην Τζαμπαλίγια (βόρεια), σπίτια στην πόλη της Ράφας (νότια) όπου δύο τρεις άνδρες σκοτώθηκαν

gaza-stripB

Το Ισραήλ βομβάρδισε στη διάρκεια της νύχτας τα σπίτια αρκετών ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την υπόσχεσή του να εντείνει τις επιδρομές μετά την απόρριψη της εκεχειρίας από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Κατά την ένατη πλέον ημέρα της επιχείρησης Protective Edge, μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στην πόλη της Γάζας το σπίτι του Μαχμούντ αλ-Ζάχαρ, με τουλάχιστον πυραύλους, το οποίο όμως ήταν κενό την ώρα εκείνη όπως και το σπίτι του Μπάσεμ Νάιμ.

Οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν επίσης τις κατοικίες του πρώην υπουργού Υγείας Φάτι Χαμάντ και του βουλευτή της Χαμάς Ισμαήλ αλ-Ασκαρ στην Τζαμπαλίγια (βόρεια), σπίτια στην πόλη της Ράφας (νότια) όπου δύο τρεις άνδρες σκοτώθηκαν, ένας εκ των οποίων ήταν ισλαμιστής μαχητής, σύμφωνα με μαρτυρίες, στη Χαν Γιούνις με έναν 19χρονο Παλαιστίνιο νεκρό.

Το Ισραήλ δήλωσε χθες ότι δεν έχει «άλλη επιλογή» παρά να εντείνει τις επιδρομές στη Γάζα μετά την απόρριψη της εκεχειρίας από τη Χαμάς, με τη σύγκρουση να οδηγείται σε αδιέξοδο, με τουλάχιστον 203 νεκρούς Παλαιστίνιους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πολίτες και, για πρώτη φορά ενός Ισραηλινού. Σχεδόν 1.500 είναι οι παλαιστίνιοι τραυματίες.

Η ισραηλινή αεροπορία επανέλαβε τις επιδρομές από χθες το απόγευμα στον παλαιστινιακό θύλακα, αντιδρώντας στις δεκάδες «τυφλές» ρίψεις ρουκετών της Χαμάς, εκ των οποίων δύο καταστράφηκαν εν πτήσει πάνω από το Τελ Αβίβ.

«Μια διπλωματική λύση θα ήταν καλύτερη, αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε όταν αποδεχθήκαμε την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας. Ωστόσο η Χαμάς δεν μας άφησε άλλη επιλογή παρά να εντείνουμε την εκστρατεία μας εναντίον της», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε οκτώ ημέρες, 960 βλήματα

Η δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού συνέπεσε με την αναγγελία του θανάτου ενός Ισραηλινού από ρουκέτα στο πέρασμα Ερέζ, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα, το πρώτο θύμα μεταξύ των Ισραηλινών από την έναρξη στις 8 Ιουλίου της αεροπορικής επιχείρησης κατά της Γάζας και την αύξηση των παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά σωστικά συνεργεία, ο 37χρονος πολίτης Ντρορ Χανίν, από τον εβραϊκό οικισμό Μπέιτ Αργεχ στη Δυτική Όχθη, είχε πάει να μοιράσει τρόφιμα στους στρατιώτες που στάθμευαν στο σημείο.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση, αν και ο στρατός έχει αναπτύξει στρατεύματα πεζικού και άρματα πέριξ της Γάζας, κινητοποιώντας 40.000 εφέδρους ενόψει μιας πιθανής εισβολής, μια επιλογή που μπορεί να στοιχίσει πολλές ανθρώπινες ζωές.

Η Χαμάς, που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξήγησε ότι απέρριψε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία δηλώνοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί γι αυτήν παρά μόνο από τα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τη Χαμάς, καμιά εκεχειρία δεν μπορεί να εξεταστεί χωρίς μια συνολική συμφωνία για τον τερματισμό του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Γάζα από το 2006, το άνοιγμα του μεθοριακού σημείου διέλευσης με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Χθες, περισσότερες από 100 ρουκέτες και οβίδες ερρίφθησαν στο ισραηλινό έδαφος. Μια ρουκέτα έπεσε την περιοχή της Χάιφας, 160 χλμ. βόρεια της Γάζας. Σε οκτώ ημέρες, 960 βλήματα έπληξαν το Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό.

Στο έλεος του Θεού

Οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να σταματήσει η σύγκρουση, ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, υποστηρίζοντας την πρόταση του Καΐρου, όπως ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ που επισκέπτεται το Ισραήλ. Η Ιταλίδα ομόλογός του, Φεντερίκα Μογκερίνι, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της ΕΕ, βρίσκεται επίσης στο Ισραήλ.

Η Γαλλία τόνισε ότι υποστηρίζει «μια άμεση κατάπαυση του πυρός», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Νετανιάχου και άλλους ηγέτες στην περιοχή, δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει αμέσως στην περιοχή, εάν αυτό βοηθήσει όλες οι πλευρές να υπογράψουν μια κατάπαυση του πυρός.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να επισκεφθεί την Αίγυπτο και στη συνέχεια την Τουρκία.
Η νέα κλιμάκωση της βίας προκλήθηκε μετά την απαγωγή και δολοφονία τριών ισραηλινών εφήβων τον Ιούνιο, με το Ισραήλ να αποδίδει την ευθύνη στη Χαμάς, η οποία όμως αρνείται κάθε εμπλοκή, ενώ ακολούθησε η δολοφονία ενός νεαρού Παλαιστίνιου, τον οποίο έκαψαν ζωντανό εβραίοι εξτρεμιστές στην Ιερουσαλήμ. Για τη δολοφονία αυτή αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος τριών εξτρεμιστών.

Απελπισμένος ο 44χρονος Σουχέιρ αλ-Χοσάρι, το σπίτι του οποίου καταστράφηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό, λέει ότι έχασε τα πάντα. «Το φαγητό που είχαμε ετοιμάσει για τη διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού είναι τώρα κάτω από τα ερείπια του σπιτιού μου. Θα μείνω εδώ, στα ερείπια, αφημένος στο έλεος του Θεού».

By