Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέος γραμματέας στο ΚΚΕ την Κυριακή;

Έντονη κριτική στους διαφωνούντες με την πολιτική συμμαχιών από την Αλέκα Παπαρήγα στην έναρξη του 19ου Συνεδρίου

 

kkekoutsoumpaspaparigaΜε την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα – που εστίασε την κριτική της στους εσωκομματικούς διαφωνούντες με την πολιτική των συμμαχιών-  «άνοιξαν» το πρωί οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα αναδείξει  τον νέο γενικό γραμματέα. Εκτός από την σημερινή ημέρα έναρξης κατά πάγια πρακτική οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνουν «κεκλεισμένων των θυρών».

Η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ για την «λαϊκή συμμαχία» αφήνοντας αιχμές κατά όσων έχουν εκφράσει δημόσια την διαφοροποίηση τους από την επίσημη «γραμμή» με την φράση «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς για μία λαϊκή συμμαχία».

Αναφερόμενη στο πολιτικό σκηνικό η Α.Παπαρήγα σημείωσε ότι δημιουργείται ένα νέο δίπολο αυτό της ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ενώ διέβλεψε την πιθανότητα να προκύψει στο μέλλον κυβέρνηση «είτε με κορμό τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με κυβέρνηση του λεγόμενου αντιμνημονιακού τόξου από τη λαϊκή Δεξιά ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά».

kkepaparigameimarakisΑσκώντας κριτική στο σύνολο των υπόλοιπων κομμάτων της αριστεράς η Α.Παπαρήγα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πολιτικής σύμπραξης σημειώνοντας ότι «κρίκος» για την δημιουργία συμμαχιών δεν μπορεί να είναι  «η πάλη κατά του μνημονίου, το «κούρεμα» και η επιμήκυνση του χρέους, η διεύρυνση του κρατικού παρεμβατισμού, η διέξοδος από την κρίση με ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας με τους καλούς καπιταλιστές μπροστά και όχι τους πειρατές, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ή το plan Β που πλασάρεται με την έξοδο από την Ευρωζώνη».

Τέλος μίλησε για στην υπερψήφιση των θέσεων της ηγεσίας του ΚΚΕ δηλώνοντας  πως «για τις Θέσεις και το Πρόγραμμα του Κόμματος ψήφισαν υπέρ το 96,80%, κατά το 1,65%, λευκό το 1,55%.Για το Καταστατικό ψήφισαν υπέρ το 97,30%, κατά 1,21%, λευκό 1,49%.Θετικά εκφράστηκε το 98,9% των μελών σ στις Θέσεις, το σχέδιο Προγράμματος και στο σχέδιο Καταστατικού.Με κατά ή λευκό εκφράστηκε το 1,1%».

kkekanelliΣυνεχίζει εντωμεταξύ να αποτελεί ερωτηματικό το αν η Αλέκα Παπαρήγα θα αναδειχθεί ξανά στην θέση του γενικού γραμματέα ενώ έντονη είναι η φημολογία περί των αντικαταστατών της. Ως πιο πιθανή λύση θεωρείται αυτή του Νίκου Σοφιανού, ενώ μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνουν τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου Γιώργος Μαρίνος και Δημήτρης Κουτσούμπας.

Να σημειωθεί ότι το συνέδριο του ΚΚΕ, χαρακτηρίζεται από «ηχηρές» απουσίες, όπως αυτές του επι χρόνια κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Αντώνη Σκυλλάκου, του πρώην βουλευτή Γεράσιμου Αραβανή αλλά και του δημοσιογράφου και υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας Νίκου Μπογιόπουλου. Οι προαναφερόμενοι έχουν διατυπωσει δημόσια την αντίθεση τους στην πολιτική που εφαρμόζει η υφιστάμενη ηγεσία και η απομάκρυνσή τους από νευραλγικές θέσεις στον κομματικό μηχανισμό θεωρείται πλέον ζήτημα χρόνου.

By