Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέο δάνειο θέλουν ΔΝΤ και Σόιμπλε

Οι δηλώσεις Σόιμπλε, μόλις μια εβδομάδα μετά τις Ευρωεκλογές και μετά την ολοκλήρωση μιας μακράς προεκλογικής περιόδου για τους Γερμανούς, που στην πραγματικότητα ξεκίνησε από πέρυσι την άνοιξη, αποδεικνύει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει εδώ και καιρό, της σκληρής λιτότητας και των σκληρών μεταρρυθμίσεων

imf621_210114

Αναπόφευκτο μοιάζει για την Ελλάδα το τρίτο δάνειο από την τρόικα, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί με το Βερολίνο, φαίνεται πως έχουν αποφασίσει, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν τις ελληνικές επιθυμίες, ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει ακόμα ένα δάνειο για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και μετά.

Και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει το νέο δάνειο καθώς, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες μέσω της έκδοσης ομολόγων.

Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι αν το νέο δάνειο θα συνοδεύεται και από ένα νέο μνημόνιο. Όπως είναι λογικό ούτε το ΔΝΤ, ούτε ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε αναφέρθηκαν σε νέο μνημόνιο. Ωστόσο, από τη στιγμή που στην τρόικα θεωρούν δεδομένη την ανάγκη νέας χρηματοδοτικής ενίσχυσης, θα θεωρούν και δεδομένο ότι θα πρέπει να υπογραφεί μια νέα δανειακή σύμβαση. Ή τουλάχιστον να επεκταθεί και ίσως να συμπληρωθεί η υφιστάμενη.

Το μόνο θετικό ίσως σε αυτή την υπόθεση είναι ότι στο δάνειο δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ, ενώ το ύψος τους δεν θα ξεπερνάει μάλλον τα 15 δισ ευρώ. Το κακό είναι ότι η χώρα θα κληθεί να αναλάβει νέες δεσμεύσεις απέναντι στους Ευρωπαίους και μια τέτοια διαπραγμάτευση κρύβει πάντα κινδύνους.

Και αυτό γιατί το Βερολίνο δεν δείχνει διατεθειμένο αυτή τη στιγμή να ρίξει νερό στο κρασί του, παρά τα αποτελέσματα που έβγαλαν οι ευρωπαϊκές κάλπες.

Για παράδειγμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ερώτηση του περιοδικού FOCUS κατά πόσο οι χώρες υπό κρίση μπορούν ακόμη να αντέξουν τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι «Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται. Γι αυτό θα πρέπει να έχουμε και πάρα πολλή κατανόηση. Αλλά αυτό δεν βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Οι Έλληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες».

Οι δηλώσεις Σόιμπλε, μόλις μια εβδομάδα μετά τις Ευρωεκλογές και μετά την ολοκλήρωση μιας μακράς προεκλογικής περιόδου για τους Γερμανούς, που στην πραγματικότητα ξεκίνησε από πέρυσι την άνοιξη, αποδεικνύει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει εδώ και καιρό, της σκληρής λιτότητας και των σκληρών μεταρρυθμίσεων.

Στην κυβέρνηση μένει πλέον να αποδείξει στους δανειστές από τη μία ότι ο δρόμος της αυστηρής λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα, κυρίως γιατί δεν βοηθά την επιστροφή της ανάπτυξης και από την άλλη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, μπορούν να καλυφθούν και χωρίς νέο δάνειο, άρα και χωρίς νέο μνημόνιο.

Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σύντομα και το αποτέλεσμα τους θα κρίνει το μέλλον της χώρας. Μένει να δούμε πως θα ολοκληρωθούν και αν θα πληγώσουν κι άλλο τη χώρα.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By